NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Weekoverzicht: Gratis met het OV in Amsterdam

16 december
Een compensatie voor het ov in Amsterdam, een belangrijke doorbraak voor de bossen en vergoeding voor MS-patiënten. Lees hier een greep uit het beste Nieuws van de Vooruitgang van Sublime van deze week.

Openbaar Veroer toegankelijker 

Mensen met lagere inkomens kunnen vanaf april 2023 gratis met openbaar vervoer in Amsterdam, schrijf Het Parool. Op deze manier wil de vervoerregio een compensatie bieden voor de hogere tarieven in het ov. Naar schatting worden zo meer dan 95.000 huishoudens ondersteund.

Vergoeding uit basispakket voor MS-patiënten 

Voor MS-patiënten met de actieve vorm van de ziekte (RRMS) wordt stamceltransplantatie vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Deze behandelaanpak is zeer effectief en brengt de ziekte tot rust bij meer dan 95% van alle patiënten. Het Zorginstituut Nederland laat weten dat stamceltransplantatie voldoende bewezen zorg biedt. De vergoeding geldt vanaf 13 december 2022.

Wet goedgekeurd om ontbossing tegen te gaan

Een belangrijke doorbraak voor de bossen; de EU heeft wetgeving goedgekeurd die goederen verbiedt, die verband houden met ontbossing, vermeldt Postive News. Bedrijven zullen moeten aantonen dat hun producten niet hebben bijgedragen tot het verlies van bomen als ze die in Europa willen verkopen. De nieuwe wet is van toepassing op bedrijven die soja, rundvlees, palmolie, hout, rubber, cacao en koffie verkopen. Verwacht wordt dat de wet volgend jaar in werking treedt.

Slechtzienden maken kennis met de roeisport

Drie jaar geleden startte de roeivereniging Triton in Utrecht met het project ‘Rowing Blind’. De projectleider vertelt aan RTV Utrecht dat roeien een makkelijke sport is om op te pakken als je slechtziend of blind bent. Elke deelnemer wordt begeleid door een roeimaatje. Daarnaast gaat er nog een stuurman of -vrouw mee. En langs de oever fietst een coach mee om aanwijzingen te geven.

Tabaksverbod in Nieuw-Zeeland

Een pas goedgekeurde wetgeving houdt in dat iedereen die na 2008 is geboren, nooit meer sigaretten of tabaksproducten zal kunnen kopen in het land, deelt BBC. Het aantal mensen dat tabak kan kopen, zal elk jaar kleiner worden. De wet is ook bedoeld om het aantal detailhandelaren dat rooktabaksproducten mag verkopen te beperken tot 600 in het hele land - tegen 6000 nu - en om het nicotineniveau in producten te verlagen om ze minder verslavend te maken. Vape-producten worden met deze wet niet verboden.

Asielzoekers in Assen hebben eigen keuken

De Expo Assen is inmiddels een jaar in gebruik als noodopvanglocatie voor vluchtelingen en is verlengd t/m mei volgend jaar. De 400 bewoners aten altijd maaltijden aangeleverd door het COA. Tot vorige week. In de opvanglocatie zijn keukens geplaatst zodat de asielzoekers zelf hun maaltijden kunnen bereiden schrijft RTV Drenthe.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt in december mede mogelijk gemaakt door Greenjobs.nl - Werk voor de Toekomst!
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store