NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Weekoverzicht Nieuws van de Vooruitgang: meer boeken verkocht en uitgeleend

26 januari 2023
Hondje Bläsz krijgt een standbeeld op Schouwen-Duiveland, er zijn meer boeken verkocht, een aanpassing in de wet moet mensen met schulden helpen en Canada gaat inheemse gemeenschappen een schadevergoeding betalen. Lees hier wat er deze week allemaal goed ging in de wereld.

Meer boeken verkocht en uitgeleend

Er zijn vorig jaar in Nederland meer boeken verkocht en uitgeleend dan in het jaar ervoor. In totaal werden er vorig jaar zo'n 43 miljoen boeken in Nederland verkocht. Van het totale aantal ging het bij 3 miljoen verkochte boeken om digitale exemplaren. Volgens de stichting die dit bijhoudt hebben fysieke boekhandels vorig jaar een inhaalslag gemaakt ten opzichte van de coronaperiode. Het aantal verkochte fysieke boeken ligt echter nog altijd zo'n 2 procent onder het niveau van voor de pandemie. 

Hondje Bläsz krijgt standbeeld

Het hondje Bläsz krijgt een standbeeld op Schouwen-Duiveland. Het dier speelde een heldenrol tijdens de Watersnoodramp van 1953. Nadat de dijken waren doorgebroken redde hij tientallen koeien en kalveren. Dat deed hij door ze zwemmend in de poten te bijten en zo een dijk op te drijven. Bläsz kreeg daarvoor al een hoge internationale onderscheiding voor dappere dieren. Ook mocht hij koningin Juliana een poot geven, toen ze de gevolgen van de ramp kwam bekijken. De onthulling van het beeld is een van de vele activiteiten rondom de 70ste herdenking van de Watersnoodramp.

Aanpassing wet moet mensen met schulden helpen

Er was deze week goed nieuws voor mensen met schulden. Want als iemand zijn of haar schulden echt niet meer kan terugbetalen, dan hoeft diegene in het vervolg in plaats van drie jaar nog maar anderhalf jaar de schuldsanering in. De Kamer heeft ingestemd met een voorstel op initiatief van de Partij van de Arbeid. De wet wordt op meer punten aangepast in de hoop dat mensen beter geholpen zijn met de hulpverleningstrajecten. Zo wordt de regel afgeschaft dat mensen geen schuldhulpverlening kunnen krijgen als ze in de tien jaar daarvoor ook al in zo'n traject gezeten hebben.

Overheid heeft meer verdiend aan verkoop CO2-rechten

De Nederlandse overheid heeft afgelopen jaar honderden miljoenen meer verdiend aan de verkoop van CO2-rechten dan een jaar eerder. Dat meldt de Nederlandse Emissie-autoriteit. De prijs van een emissierecht is goed voor de compensatie van 1 ton CO2. Die prijs kwam in februari vorig jaar op het hoogste niveau ooit en daalde daarna weer een beetje. Volgens Maaike Breukels, hoofd emissiehandel bij de Nederlandse Emissieautoriteit, laat de hoge prijs zien dat het Europese systeem van CO2-rechten zin heeft voor het beperken van de uitstoot. Want hoe hoger de prijs, hoe sterker de prikkel is voor bedrijven om te verduurzamen zegt ze.

Canada gaat inheemse gemeenschappen schadevergoeding betalen

Canada gaat honderden inheemse gemeenschappen 2,8 miljard Canadese dollars schadevergoeding betalen. Dat doen ze vanwege bijna een eeuw van misbruik van kinderen in internaten, meldt de regering. 324 inheemse gemeenschappen hadden een collectieve rechtszaak aangespannen die tot de schikking leidde. Het bedrag wordt ondergebracht in een fonds dat onafhankelijk is van de overheid. Het geld is bedoeld om het inheemse onderwijs, de cultuur en de taal nieuw leven in te blazen. En om overlevenden te ondersteunen bij het helen van de wonden en opnieuw te verbinden met hun erfgoed", aldus de regeringsverklaring.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store