NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Weekoverzicht Nieuws van de Vooruitgang: ontdekking in de strijd tegen kanker

12 januari 2023
Het jaar start goed! Deze week was er goed nieuws in de strijd tegen kanker. Wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum en ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam deden een ontdekking. Ook was er goed nieuws over onze ozonlaag. Dit is het beste Nieuws van de Vooruitgang van deze week.

Ontdekking in de strijd tegen kanker

Wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum en ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam hebben een ontdekking gedaan. Ze hebben ontdekt hoe sommige immuuncellen in staat zijn tot het opsporen en verwijderen van tumoren. Het gaat om tumoren die voor de gewone verdedigingsmechanismen van het menselijk immuunsysteem onzichtbaar zijn. Volgens groepsleider van de onderzoeksgroep Noël de Miranda laat dit zien dat ons immuunsysteem een soort back-up heeft. Als het niet lukt om kankercellen op de normale manier te herkennen, is er nog een tweede verdedigingslinie. De bevindingen kunnen uiteindelijk leiden tot nieuwe behandelingen.

Het gaat goed met het herstel van de ozonlaag

Er was deze week groot nieuws over onze ozonlaag. Binnen vier decennia is die waarschijnlijk hersteld tot de waarden van 1980, voordat het ozongat ontstond. Het herstel ligt daarmee op schema, concludeert een panel van deskundigen. De ozonlaag beperkt de blootstelling van mensen aan schadelijke UV-straling van de zon. Het herstel van de ozonlaag kan de opwarming van de aarde beperken met zo'n 0,3 tot 0,5 graden Celsius. In 1989 werden wereldwijde afspraken in vastgelegd in het Protocol van Motreal over het stoppen met het gebruik van chemicaliën die schadelijk zijn voor de ozonlaag. En met succes dus.

Meer vrouwen in bestuurskamer in de financiële sector

Er kwam deze week goed nieuws naar buiten over het aantal vrouwen in de bestuurskamer.
Want dat percentage is bij bedrijven in de financiële sector in 2022 namelijk verder toegenomen. Ook de ervaring met duurzaamheid in de besturen neemt toe. Bedrijven in de financiële sector benoemden vorig jaar evenveel vrouwen als mannen in hun besturen. Met een gemiddelde leeftijd van 57 zijn vrouwelijke bestuursleden over het algemeen wel iets jonger dan hun mannelijke collega's, die gemiddeld 60 jaar oud zijn.

Meer jongeren worden zelfstandig ondernemer 

Er kwam deze week ook goed nieuws naar buiten over jonge zelfstandige ondernemers. De animo onder jongeren om zelfstandig ondernemer te worden groeit. Dat signaleren arbeidsmarktdeskundigen en bevestigen cijfers van het CBS en de Kamer van Koophandel. Vooral in de zorg- en welzijnsberoepen groeit het aantal hard, gevolgd door technische, commerciële en ICT-beroepen. Arbeidsmarktdeskundigen verwachten dat de trend dit jaar doorzet. Zelf de regie houden over je werktijden en beter verdienen spelen een belangrijke rol, zeggen zij.

Lonen zullen de komende kwartalen "zeer sterk" stijgen

En er kwam deze week ook nieuws naar buiten over onze lonen. De Europese Centrale Bank verwacht dat de lonen in het eurogebied de komende kwartalen "zeer sterk" zullen stijgen. De loongroei weerspiegelt volgens de ECB de "robuuste arbeidsmarkt" die tot nu toe weinig last heeft gehad van de vertraging van de economie door de pandemie. Ook de verhogingen van de minimumlonen in het eurogebied en de loonsverhogingen ter compensatie van de hoge inflatie dragen bij aan de loongroei. Vooral in de dienstensectoren met grote arbeidstekorten zijn er volgens de ECB tekenen van een sterke loongroei.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store