NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Weekoverzicht Nieuws van de Vooruitgang: Artikel 1 van onze grondwet wordt verruimd

19 januari 2023
De week begon met Blue Monday, maar de week zat al snel vol met goed nieuws. Lees hier een overzicht van wat er allemaal goed ging in de wereld deze week.

Artikel 1 van de grondwet wordt verruimd

Artikel 1 van onze grondwet wordt verruimd. Een voorstel om vast te leggen dat het verboden is om iemand te discrimineren vanwege een handicap of seksuele gerichtheid, heeft genoeg steun gekregen in de Eerste Kamer. In artikel 1 staat dat iedereen in Nederland "in gelijke gevallen gelijk behandeld" wordt.  Daarna wordt een aantal gronden expliciet genoemd, waaronder geslacht en ras. Die lijst wordt nu uitgebreid met seksuele gerichtheid en handicap. Zo'n aanpassing kost jaren omdat er meerdere keren over gestemd moet worden. Dat traject is nu afgerond. De wijziging is een initiatief van D66, PvdA en GroenLinks waar twaalf jaar aan is gewerkt. 

Je mag water drinken voor je operatie

Er was deze week ook goed nieuws voor als je binnenkort geopereerd moet worden. In het verleden mocht je dan nooit water drinken voor je operatie. Want maaginhoud kan tijdens de narcose in de longen terechtkomen, en dat kan gevaarlijk zijn. Het UMC Utrecht had die regel in 2019 afgeschaft en concludeert nu dat het veilig is om vlak voor de narcose nog water te drinken. Deze week kwam naar buiten dat nu nog meer ziekenhuizen besluiten dat mensen daar ook tot vlak voor een operatie water mogen blijven drinken. Dat laten ze weten in een rondgang van het ANP.

Geld voor digitalisering van de cultuursector

Voor digitalisering in de cultuursector komt er dit jaar 6,8 miljoen euro beschikbaar. Theaters, muziekpodia, musea, filmtheaters, festivals en producenten van professionele podiumkunsten kunnen er een beroep op doen. Volgens staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media kan het cultuur toegankelijker maken, drempels wegnemen en inspireren.

Amsterdam gaat inwoners zonder energiecontract helpen

Amsterdam gaat inwoners helpen die door betalingsachterstanden geen energiecontract meer hebben en die dreigen te worden afgesloten. De gemeente gaat daarvoor samenwerken met netbeheerder Liander. Er wordt vooral gekeken naar huishoudens die al bij de gemeente in beeld waren door schulden en andere problemen, maar die eerder geen hulp wilden aannemen. Dat ze mogelijk worden afgesloten van energie en daardoor in de kou komen te zitten, kan volgens Amsterdam het moment zijn dat ze toch hulp willen accepteren. Ruim 700 huishoudens in de hoofdstad hebben momenteel geen energiecontract. Daar komen er wekelijks ongeveer twintig bij.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store