NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Weekoverzicht Nieuws van de Vooruitgang: oordoppen populairder dan ooit

9 februari
Oordoppen zijn populairder dan ooit, er is een nieuwe planeet ontdekt waar mogelijk leven is en een winkel met spullen uit oude treinen. Lees hier wat er deze week allemaal goed ging in de wereld.

Oordoppen populairder dan ooit

Oordoppen zijn populairder dan ooit. Audiciens en leveranciers zien de verkoop van gehoorbescherming op maat het laatste half jaar exploderen. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek waar het AD over schrijft. Deskundigen spreken van een mijlpaal en een ‘keerpunt in onze bewustwording’. Vooral jongeren laten oordoppen maken, omdat zij willen voorkomen dat ze later last krijgen van oorsuizen.

Dalende trend in hoeveelheid grondstoffen die Nederlanders gebruiken

De hoeveelheid grondstoffen die nodig is om de consumptie van een gemiddelde Nederlander mogelijk te maken, is in tien jaar tijd met meer dan 30 procent gedaald. Dat meldt het CBS. Volgens cijfers is er nu ruim 7000 kilo per Nederlander nodig voor alle producten en diensten die we gebruiken. In een decennium is het gebruik van fossiele brandstoffen door Nederlanders afgenomen. Ook was bijvoorbeeld minder zand en grind nodig per hoofd van de bevolking. Of deze dalende trend doorzet is nog onbekend, aldus het CBS.

Planeet ontdekt waar mogelijk leven is

Astronomen hebben een planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt waar mogelijk leven is. NU.nl schrijft daarover. Het gaat om exoplaneet Wolf 1069 b, die draait om een rode dwergster. De planeet staat op 31 lichtjaren van de aarde en is iets groter dan onze planeet. De komende tijd gaan de astronomen de exoplaneet nog beter onderzoeken

Winkel met oude spullen uit treinen

Er was deze week goed nieuws voor treinliefhebbers. Want de NS opent een winkel met spullen uit meer dan 40 jaar oude treinen. Er zijn bijvoorbeeld sneakers, speakers, notitieboekjes, tassen, dienbladen en vogelhuisjes gemaakt van oud materiaal uit treinen. De duurzame winkel is te vinden op Rotterdam Centraal.

ABP verkoopt groot deel fossiele beleggingen

Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft "een groot deel" van zijn beleggingen in de producenten van fossiele energie verkocht. Ze beleggen daarmee niet langer in grote bedrijven als Shell, BP en Total Energies. Volgens een woordvoerster van ABP zijn de beleggingen verkocht omdat in een aantal klimaatrapporten staat dat er versneld moet worden met de energietransitie. Ook mag er geen olie meer opgepompt worden, dit alles om klimaatdoelstellingen te halen. De woordvoerster zegt ook dat deelnemers van het fonds in steeds grotere getalen aangaven dat ze niet meer in fossiel wilden beleggen.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store