NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Weekoverzicht Nieuws van de Vooruitgang: vierdaagse werkweek goed voor werkgever en werknemer

24 februari
De vierdaagse werkweek is goed voor werkgever en werknemer, de pilot tegen racistische spreekkoren wordt uitgebreid en de scherpste MRI-scanner ter wereld komt in Nederland te staan. Lees hier wat er deze week allemaal goed ging in de wereld.

Onderzoek toont aan: vierdaagse werkweek goed voor wergever en werknemer

Een vierdaagse werkweek is voor de meeste werknemers veel productiever dan de traditionele werkweek van vijf dagen. Dat is de conclusie van een groot onderzoek in Groot-Brittannië onder bijna 3000 werknemers van zestig bedrijven. De productiviteit van deze werknemers ging er niet op achteruit. Sterker nog, bij de bedrijven was een gemiddelde omzetstijging van 35 procent waar te nemen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Niet alleen de bedrijven leken te profiteren, ook de werknemers zelf. Zo nam het aantal slaapproblemen af, net zoals burn-out- en stressklachten.

Scherpste MRI-scanner ter wereld in Nederland

In Nederland moet over drie jaar de scherpste MRI-scanner ter wereld staan. Dat meldt de NOS. Daarmee hopen onderzoekers delen van het menselijk lichaam, zoals de hersenen, nog beter in kaart te brengen. Ook moeten met het apparaat ziektes in het lichaam beter opgespoord kunnen worden. De MRI-scanner komt te staan in Nijmegen op het terrein van het Radboudumc en de Radboud Universiteit, dankzij een subsidie van 19 miljoen euro.

Man met hiv genezen verklaard

Een 53-jarige Europese man met hiv is genezen verklaard door een internationaal team van onderzoekers, dat meldt het UMC Utrecht. De hiv verdween nadat de patiënt een stamceltransplantatie had ondergaan voor leukemie. Het AD schrijft daar over. De man kreeg de stamceltransplantatie bijna tien jaar geleden en leeft inmiddels vier jaar in goede gezondheid. Hij krijgt ook geen behandelingen voor hiv meer. Hij wordt nu zolang gevolgd dat met grote zekerheid vast te stellen is dat hij echt genezen is van het virus.

Overleg over verdrag wereldzeeën voortgezet

Het internationale overleg over een bindend verdrag dat de wereldzeeën en het leven erin beter moet beschermen, wordt deze week voortgezet in New York. Tijdens eerdere onderhandelingsrondes lukte het nog niet om definitieve afspraken te maken.  Onder meer over de verdeling van de kosten die natuurbescherming met zich meebrengen was vorig jaar nog onenigheid. De besprekingen in New York gaan bijvoorbeeld over visserij, verplichte milieurapportages en dus over financiering. Ook klimaatverandering is een belangrijk subthema. 

Pilot tegen racistische en discriminerende spreekkoren uitgebreid

De KNVB en de Rijksoverheid hebben de pilot om racistische en discriminerende spreekkoren tegen te gaan uitgebreid. In de pilot worden wordt gebruik gemaakt van slimme technologie om audiovisueel materiaal te verzamelen waarmee aanstichters sneller kunnen worden herkend. De pilot wordt nu uitgebreid met de clubs ADO Den Haag en FC Utrecht. Afgelopen zomer startte de pilot in de stadions van Feyenoord, PEC Zwolle en PSV.

Afgepakt crimineel vermogen gebruikt voor leerwerkplek jongeren

In de Schiedamse wijk de Gorzen wordt afgepakt crimineel vermogen gebruikt om een leerwerkplek voor jongeren in te richten. In het coalitieakkoord is afgesproken dat afgepakt geld vaker wordt geïnvesteerd in de buurt waar de criminelen actief waren. Het is het eerste project dat daar uit voortkomt. De burgermeester van Schiedam is blij met het project. Het moet volgens hem de jeugd meer toekomstperspectief geven en ze beter weerbaar maken tegen verleidingen van de criminaliteit.

Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store