NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Weekoverzicht: Slimme thermostaat in trek

2 december
Een stijging van 30% meer slimme thermostaten, Europese regels voor verpakkingsmateriaal en optimisme over nieuw Alzheimer medicijn. Lees hier een greep uit het beste Nieuws van de Vooruitgang van Sublime van deze week.

Toename aantal slimme thermostaten

Meer en meer Nederlanders schaffen een slimme thermostaat aan schrijft Emerce. Dit jaar hebben 25% van de huishoudens een slimme thermostaat, in vergelijking tot slechts 19% in 2021. Het totale aantal slimme thermostaten komt daarmee op twee miljoen. Hoofdreden voor de aanschaf zijn kostenbesparingen.  

Artsen optimistisch over nieuw Alzheimer medicijn

Er is een nieuwe weg ingeslagen om dementie tegen te gaan. Nu.nl vermeldt dat de onderzoeksresultaten van het nieuwe medicijn Lecanemab veel artsen hoopvol stemt. Ondanks de zorgen over de mogelijke bijwerkingen, laat het medicijn een verminderde achteruitgang van gemeten hersenfuncties zien.

Bicibus in Barcelona 

Een fiets konvooi, van honderden kinderen en begeleiders, neemt de straten over van Barcelona laat Euronews weten. Door het Bicibus-programma, kunnen de kinderen veilig naar school fietsen zonder dat auto’s op hun route rijden. Het is een initiatief van de burgers uit de stad en begon met 1 route in 2021. Inmiddels zijn er 15 routes en biedt het inspiratie voor soortegelijke projecten in Schotland en de Verenigde Staten.

In productie; elektrische auto op zonne-energie

‘s Werelds eerste elektrische auto op zonne-energie is in productie genomen en wordt geproduceerd in Finland, is te lezen op Solar Magazine. Het is de eerste auto die energie rechtstreeks uit zonlicht opwekt en hiermee de markt betreedt met deze nieuwe technologie. Het bedrijf wil 1 auto per week produceren en die productie geleidelijk opvoeren in het eerste kwartaal van 2023.

Verpakkingsafval; minder en duurzamer 

De groeiende afvalstroom moet duurzamer en minder volgens de Europese Commissie. wil met duurzame en minder verpakkingen. Uit een rapport blijkt dat 40 procent van het plastic en de helft van al het papier in Europa wordt gebruikt voor verpakkingsmateriaal. Een aantal voorstellen zijn:

  • de verpakking van thuisbezorgde goederen mag nog maar maximaal 40 procent loze ruimte bevatten
  • een verbod op miniflesjes met shampoo en lotion in hotels
  • to-go etenswaren & dranken mogen niet meer worden geserveerd in weggooi-boxen of bekers

Stilte uur in Belgische supermarkten

Voor mensen met een autismespectrumstoornis moet boodschappen doen in Belgie aangenamer worden vermeldt nieuws.nl. Een tweetal supermarktketens voert daarom een test uit met een stilte uur in van 9-10 ‘s morgens. Tijdens het stille uurtje worden lichten gedimd, de muziek en commerciële winkelmededelingen afgezet, de piep-geluiden aan de kassa stiller gezet en winkelkarretjes niet naar hun plaats op de parkeerplaats teruggerold.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt in december mede mogelijk gemaakt door Greenjobs.nl - Werk voor de Toekomst!
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store