NIEUWS VAN DE VOORUITGANG

Zo koel je af met dit warme weer, zonnebrillen van vinyl & meer Nieuws van de Vooruitgang

16 juni
Openbare watertappunten zijn nu te vinden in Google Maps, deze lak zorgt voor een koudere auto en van je oude LP kan een zonnebril gemaakt worden. Lees hier een greep uit het beste Nieuws van de Vooruitgang van deze week.

Openbare watertappunten te vinden in Google Maps

Openbare watertappunten zijn sinds vorige week vindbaar in Google Maps. Dat lezen we bij Duurzaam Ondernemen. In Nederland zijn er bijna 1.900 van dit soort plekken. Maar lang niet iedereen weet ze te vinden. Het toevoegen van de openbare tappunten is een initiatief van Dopper. Het bedrijf, dat hervulbare flessen maakt, hoopt op die manier wegwerpplastic terug te dringen. Het vinden van een tappunt is eenvoudig: in de app van Google Maps zoek je naar ‘water tap’. Nederland is het eerste land waar Dopper de plekken heeft toegevoegd. Andere landen staan op de planning voor volgend jaar.

Speciale lak voor je auto zorgt voor voor koude auto 

Een start-up in Israël verkoopt een bijzondere lak voor auto’s om de zomerse hitte buitenboord te houden. Met het goede weer kunnen de temperaturen namelijk flink oplopen in het rijtuig. Vandaar dat het bedrijf SolCold een reflecterende coating bedacht om auto’s koel te houden in de zomertijd, wat al zo’n 18 graden kan schelen. Daarnaast zorgt het product ook nog eens voor minder uitstoot, lezen we in het AD. Er is namelijk geen energie meer nodig om een auto van airconditioning voorzien. Momenteel is het product nog niet op de markt. Maar het bedrijf verwacht om binnen enkele jaren de coating toe te passen op nieuw geproduceerde auto’s.

Zonnebrillen gemaakt van je oude LP

Hou je van muziek én van brillen? Dan is dit iets voor je. Het brillenmerk Vinylize maakt van oude langspeelplaten nieuwe zonnebrillen. Vinylize heeft een uitgebreide collectie brillen van gerecycled vinyl. Maar je kunt ook je favoriete LP opsturen, dan maken zij er een montuur van. Helaas worden er nog steeds vele niet verkochte LP’s weggegooid. Vinylize biedt daarom een recycle dienst aan aan Europese muziek distributeurs. Op deze manier wordt er per jaar 3 ton weggegooid vinyl gerecycled, meldt het bedrijf op haar website.

Kunstgras wekt energie op

In Zwolle probeert een sportpark warmte op te wekken met behulp van kunstgras. Dat schrijft Genemuiden Actueel. Volgens het energiebedrijf Eandless, dat betrokken is bij het project, is het idee afgeleid van een omgekeerde vloerverwarming. Er worden namelijk buizen met water onder het grasveld gelegd. Zodra het veld opwarmt door de zon, stijgt ook de temperatuur van het ondergrondse water. Daardoor slaat het sportpark twee vliegen in één klap. Het kunstgras wordt minder heet en het opgewarmde water kan gebruikt worden om 200 huishoudens van energie te voorzien. Op het moment worden er al vier van deze grasvelden uitgetest.

Met de trein naar de Franse zuidkust

De Nederlandse touroperator Sunweb wil reizigers met de trein gaan vervoeren. Het bedrijf wil nachtreinen inzetten om vakantiegangers naar de sneeuw of het strand te brengen, dat meldt HLN. Samen met nachttrein initiatief European Sleeper zijn er plannen gemaakt. Deze winter al zouden de eerste nachttrein naar de Franse Alpen moet rijden. De volgende stap is een nachttrein naar de Franse zuidkust, zonder overstap. Naar welke steden is nog niet duidelijk, dat hangt af van de accomodaties. Het moet volgens European Sleeper wel om een concurrerend aanbod gaan dat voor een groot publiek aantrekkelijk moet zijn.

Het Nieuws van de Vooruitgang wordt mede mogelijk gemaakt door BrightVibes. Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.
Deel dit artikel:
Logo Sublime

Sublime

Let's get it on
Logo Soul

Soul

Logo Smooth

Smooth

Logo Classics

Classics

Logo Funk & Disco

Funk & Disco

Logo Jazz

Jazz

App StoreGoogle Play Store