Een duurzamer huis: we willen wel, maar zijn (vaak onterecht) bang voor de kosten

We vinden het belangrijk om ons huis te verduurzamen, maar zijn terughoudend vanwege het prijskaartje. Dat blijkt uit de Monitor Duurzaamheid die ABN Amro vandaag publiceert. Luister de hele podcast met Sander de Heer en ABN-econoom Madeline Buijs.

Goede isolatie, zonnepanelen, een inductiekookplaat en sedum op het dak. Volgens ABN vindt een ruime meerderheid van de Nederlanders (61 procent) het belangrijk om hun woning te verduurzamen, maar voelt maar liefst 97 procent een (financiële) drempel. Volgens ABN speelt onduidelijkheid vanuit de overheid hierbij een grote rol.

Nederlanders verwachten dat ze 22 duizend euro moeten uittrekken voor het verduurzamen van hun woning – bijvoorbeeld door isolatie, zonnepanelen of een nieuwe HR-ketel – terwijl gemiddeld maar de helft van dat bedrag nodig is. Dat vertelde Madeline Buijs, Sectoreconoom Bouw en Vastgoed bij ABN Amro, vandaag bij Sander in de ochtendshow. 

Volgens Buijs bestaat er bij veel Nederlanders verwarring over het Klimaatakkoord: veel mensen vragen zich af wat ze kunnen doen om hun huis te verduurzamen, en wanneer het juiste moment is om die stap te zetten. Maar voor veel basismaatregelen is het volgens de sectoreconoom helemaal geen slecht idee om nu al actie te ondernemen. ‘Onderzoek van de Nederlandsche Bank heeft inmiddels uitgewezen dat als je je huis verduurzaamt, je het ook voor meer geld kunt verkopen’, aldus Buijs. Een andere reden om niet op de overheid te wachten is volgens haar het woongemak: ‘het comfort in je huis gaat er heel erg op vooruit.’

Luister hier de podcast: 

Wacht jij op subsidies en beleid, of heb je reden om zelf te investeren in verduurzaming van je woning? Laat het weten in de discussiegroep van het Nieuws van de Vooruitgang. Die vind je via de Facebookpagina van Sublime. 

De overheid wil dat in 2050 alle woningen van het gas af zijn. Er is nog veel werk aan de winkel om dat doel te bereiken: een derde van de huizen heeft het energielabel D of lager.

 

Bericht achterlaten