Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Walvispoep voor een beter klimaat
19

Walvispoep voor een beter klimaat

Wij mensen kunnen slimme dingen bedenken, maar er is geen technologie die het wint van de natuur. Dat bewijst een nieuw onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds waar Het Parool vandaag over schrijft.

Hieruit blijkt dat de walvis een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen klimaatverandering. De dieren slaan tijdens hun leven namelijk grote hoeveelheden CO2 op in hun lichamen: een grote walvis absorbeert gedurende zijn of haar leven gemiddeld zo’n 33 ton van het broeikasgas. Dat staat gelijk aan 115 heen en weer vliegen naar Parijs. Wanneer het dier overlijdt neemt het de verzamelde broeikasgassen mee naar de zeebodem, waar ze nog honderden jaren blijven ‘opgeslagen’.

Niet alleen het lichaam van de walvis is een wonderlijk wapen in de strijd tegen klimaatverandering, ook de poep van het dier is van onschatbare waarde. Die bevat namelijk de perfecte voedingsstoffen voor fytoplankton, een plantje dat met behulp van fotosynthese verantwoordelijk is voor meer dan de helft van alle zuurstof in onze atmosfeer.

LEES OOK: In 2030 is het leven in de stad schoner, mobieler en groener

We hebben dus meer walvissen nodig – en meer walvispoep. En het enige dat we daarvoor hoeven te doen is de dieren beschermen en laten leven, zo schrijven de onderzoekers in het rapport. Ooit zwommen er 4 à 5 miljoen walvissen rond in onze oceanen, nu zijn dat er nog maar 1,3 miljoen. Het goede nieuws is dat het met sommige populaties beter gaat, bijvoorbeeld met de bultruggen in de Zuidwestelijke Atlantische Oceaan. Dat waren er aan het begin van de 20e eeuw 27 duizend, maar als gevolg van de walvisjacht bleven er in de eerste helft van diezelfde eeuw nog maar een paar honderd over. Doordat de dieren sinds 1960 beschermd worden, is de populatie inmiddels voor 90 procent hersteld, zo blijkt uit een recent onderzoek.

Die positieve lijn geldt echter niet voor alle soorten: In Japan werd de jacht op walvissen afgelopen zomer na 31 jaar weer hervat. En de nieuwe vaarroute die is ontstaan door het smelten van Noordpoolijs zorgt voor een nieuwe bedreiging voor walvissen in dat gebied, namelijk geluidsoverlast onder water.

Het is daarom te hopen dat het onderzoek van het IMF nieuwe inzichten en drijfveren biedt om de dieren beter te beschermen.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
23:46 Harry Connick jr.
i've got a great idea harry connick jr.
23:42 Jason Mraz
butterfly jason mraz
23:38 Jessie Ware
remember where you are jessie ware
23:34 Lou Rawls
lady love lou rawls
23:31 Gotan Project
diferente (radio edit) gotan project
23:27 Simply Red
something got me started simply red
23:22 DJ Cam Quartet
new york new york dj cam quartet
23:18 Earth Wind & Fire
can't hide love earth wind & fire
23:14 Sabrina Starke
learn to love sabrina starke
23:11 Gnarls Barkley
crazy gnarls barkley