Huidkleurig is meer dan lichtroze: makers van danskleding komen met diverser aanbod

Onder druk van balletdansers beloven toonaangevende dansmerken kleding te maken in verschillende tinten. “Dit gaat niet om schoenen. Het gaat erom wie er thuishoort in de balletwereld”.

Als je online zoekt naar ‘huidkleurige balletschoenen’ krijg je een reeks foto’s van lichtroze spitzen te zien. Dat moet anders, vinden de dansers die vorige week een petitie startten op Change.org. Hun doel: grote dansmerken overhalen om inclusievere kleding te maken. En met succes, want na een week was de petitie door bijna 320 duizend mensen ondertekend. Inmiddels hebben onder meer Capezio en Bloch, een paar van de grootste spelers in de dansindustrie, laten weten hun collectie dit jaar nog aan te vullen met kleding en schoenen voor dansers met een donkere huidskleur. 

Foundation

De 18-jarige dansstudent Briana Bell uit de Verenigde Staten deed op Twitter een dringende oproep om de petitie te tekenen. Ze legt uit dat er wel bedrijven zijn die balletschoenen in verschillende tinten maken, maar dat die lang niet overal te vinden zijn. Sommige dansers geven hun lichtroze schoenen daarom nog altijd de juiste huidskleur met behulp van foundation.

Twee jaar geleden bracht het merk Freed of London als eerste van het Verenigd Koninkrijk balletschoenen voor dansers met een donkere huidskleur op de markt. Dat zulke schoenen inmiddels in een aantal webshops te vinden zijn, lost het probleem volgens Bell nog niet op. Ze vindt dat danskleding in verschillende tinten de norm moet worden. Niet alleen online, maar ook in danswinkels, waar het makkelijker is om een paar uit te kiezen dat perfect aansluit. “Het is al zo makkelijk om geblesseerd te raken met spitzen die goed passen”, schrijft de student. “Stel je voor hoe dat gaat met een willekeurig paar spitzen dat je online bestelt?”. 

Lees ook:Huidkleurig ondergoed? ‘Niet iedereen is beige’

Eén lijn

Waarom het voor ballerina’s eigenlijk zo belangrijk is dat de kleur van hun schoenen lijkt op die van hun huid? Die vraag krijgt Bell van veel nieuwsgierige niet-dansers. “Als ze niet de juiste kleur zijn, verpest dat de illusie en verbreekt het je extensie”, legt ze uit. Esthetisch gezien is het wenselijk dat de lijn van het been naadloos wordt doorgetrokken naar de voet. 

Maar zoals de beroemde zwarte danseres en choreograaf Virginia Johnson eerder al zei tegen The New York Times, staat de discussie over huidkleurige schoenen symbool voor iets groters: “Dit gaat niet om schoenen. Het gaat erom wie er thuishoort in de balletwereld”, aldus Johnson. 

Huidkleurige pleisters

Vorige week kondigde de Amerikaanse pleistermaker BandAid aan pleisters in verschillende tinten te gaan maken. 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We hear you. We see you. We’re listening to you.⁣ ⁣ We stand in solidarity with our Black colleagues, collaborators and community in the fight against racism, violence and injustice. We are committed to taking actions to create tangible change for the Black community.⁣ ⁣ We are committed to launching a range of bandages in light, medium and deep shades of Brown and Black skin tones that embrace the beauty of diverse skin. We are dedicated to inclusivity and providing the best healing solutions, better representing you.⁣ ⁣ In addition, we will be making a donation to @blklivesmatter.⁣ We promise that this is just the first among many steps together in the fight against systemic racism.⁣ ⁣ We can, we must and we will do better.

Een bericht gedeeld door BAND-AID® Brand Bandages (@bandaidbrand) op

Black Lives Matter 

De stappen van Capezio, Bloch en BandAid zijn te zien in het licht van de aanhoudende Black Lives Matter-protesten tegen racisme en politiegeweld. Die begonnen nadat de zwarte Amerikaan George Floyd op 25 mei om het leven kwam nadat een politieagent minutenlang een knie in zijn nek drukte. 

Beeld: Freed of London / Ballet Black. Foto: Tyrone Singleton

 

 

Bericht achterlaten