Te koop: treinmeubilair voor in je woonkamer

Upcycleshop NS omroepspeakers

Een tas van treinstoelbekleding? Of toch liever een oud treinafvalbakje als bloempot? Je kan het allemaal vinden in de Upcycle Shop van NS.

Wie heeft er niet eens aan de noodrem willen trekken in de trein? Die mogelijkheid heb je nu, als je naar de Upcycle Shop op treinstation Utrecht Centraal gaat. Want daar kun je ‘m kopen voor €15,- Net als gepimpte treinstoelen of dienbladen van voormalige treinroosters. “We hebben allemaal producten in onze treinen en op de stations en die willen we graag hergebruiken en een tweede leven geven”, licht Anne van der Wel, pr-adviseur NS, toe.

Omroepspeakers als radio

NS is sowieso al serieus bezig met recyclen. 99 procent van de materialen die overblijven na het opknappen van een trein, worden hergebruikt. Een deel daarvan gaat nu naar deze tijdelijke winkel.

En dat levert originele producten op. Alna, een enthousiaste medewerker van de NS vertelt: “We hebben een radio waarvan de speakers zij gemaakt van oude omroepspeakers.” Dus in plaats van de gebruikelijke omroepstem kan je er nu heerlijk mee luisteren naar Sublime (schaamteloos, ik weet het) De tafel gerecyclede spulletjes op tentoongesteld liggen, is gemaakt van oude instaptreetjes. “De NS wilde deze plankjes afgeven bij een recyclebedrijf, maar die gaven aan er niks mee te kunnen. Er moest een een alternatief komen en dat werd deze mooie tafel!”

Bureaus van treinplafonds

Ook in de kantoren van de NS wordt alles uit de kast gehaald om te recyclen. Alna: “Bureaus worden van hergebruikte treinplafonds gemaakt. En in de aankomsthal zit je niet zomaar in een fauteuil, maar eentje die gemaakt is van een oude NS-treinstoel.” Ook je jas hang je niet even aan de kapstok: in plaats daarvan worden oude jashaakjes uit de trein gebruikt.

LEES OOK: Deze 3 ontwerpers gaan de wereld een beetje redden

Bezoekers van de Upcycle Shop hebben een duidelijke favoriet: het voedingsstation en vogelhuisje gemaakt van oude NS-informatie borden. Trotse maker Marjan Dessing uit Amersfoort vertelt over het idee achter het vogelhuisje: “Het begon als creatief cadeau voor een vriend die op het platteland ging wonen. Ik hing een flesje onder een zelfgemaakt afdakje en voilà!” Een paar jaar geleden liet Marjan haar naam en concept achter bij twee studenten die namens de NS vroegen om creatieve ideeën voor het hergebruiken van oude informatieborden. De rest is geschiedenis.

Wil je zelf een bezoekje brengen aan de Upcycle Shop? Dat kan nog tot zondag 10 november.

Bericht achterlaten