Karin Nijman runt drie restaurants met ex-gedetineerde vrouwen
20

Karin Nijman runt drie restaurants met ex-gedetineerde vrouwen

Met haar drie Rebelz-restaurants heeft Karin Nijman tot nu toe 21 ex-gedetineerde vrouwen van een opleiding en een werkplek voorzien. Tot op de dag van vandaag is geen van hen opnieuw de fout in gegaan.

Dat ze in aanraking kwam met een gevangenis was geheel toevallig. Karin Nijman had jarenlang als HR-manager bij de overheid gewerkt toen ze in 2013 de kans kreeg om voor zichzelf te beginnen. “Dat vond ik prachtig”, herinnert ze zich. “Ik ging als interim-manager aan de slag en merkte al snel dat je als zelfstandige een aardig tarief verdient. Ik dacht: dit hoef ik geen vijf dagen in de week te doen. Ik kan ook drie of vier dagen werken en de rest van mijn tijd besteden aan een maatschappelijk doel.”

Zo kwam ze bij de Penitentiaire Inrichting in Nieuwersluis terecht, op de afdeling arbeid. Haar HR-hart maakte dat ze enorm geïnteresseerd was in de loopbaankansen van ex-gedetineerden. “Ik merkte dat veel vrouwen uit de zorg of uit de kinderopvang kwamen. Als je dan terug wilt, krijg je geen Verklaring Omtrent Gedrag. Dan moet je iets anders, je moet zorgen dat je een nieuw vak leert.”

Uit de hand gelopen

Een jaar lang liep Karin rond in de PI om te onderzoeken welke vervolgstappen wél mogelijk zijn als je uit detentie komt. De horeca bleek al snel een goede optie. “De VOG blijkt daar minder relevant. En als je bereid bent hard te werken en iets nieuws wilt leren, kan dat in de horeca heel goed.”

Ze zette een leer-werktraject op en mocht van de PI met een eerste deelnemer aan de slag. Bij de gevangenis waren ze in eerste instantie sceptisch, vertelt Karin: “Ze dachten: even kijken of dat überhaupt wat wordt. Maar deze dame heeft het heel goed gedaan. Ze deed de opleiding met plezier, ging aan de slag in een restaurant en kwam goed op haar pootjes terecht.” De PI was overtuigd. “Ze zeiden: ‘als je dat kan, dan hebben we nog wel meer dames om dat mee te doen.’ En zo is het een beetje uit de hand gelopen.”

Inmiddels zijn er drie Rebelz-restaurants: in Rotterdam, Den Haag en recht tegenover de Penitentiaire Inrichting in Nieuwersluis. Het project werkt ook samen met gevangenissen in Rotterdam en Dordrecht.

Het programma van Rebelz in een notendop: tien maanden lang les krijgen, en het geleerde diezelfde avond nog in de praktijk brengen, bij echte gasten in één van de restaurants. Na tien maanden volgt er een diploma.

Trots

Op de 21 vrouwen die het traject tot nu toe volgden, kan Karin alleen maar trots zijn. “Ze zijn geland in de samenleving, hebben hun huis op orde en een goede relatie met hun kinderen.” Sommigen zijn kok of gastvrouw geworden, anderen zijn de catering in gegaan. En, niet te vergeten: de recidive onder deelnemers is tot nu toe nul. “Als je kijkt naar onze doelstelling; weer kunnen landen in de maatschappij en voorkomen dat je een aanleiding hebt om terug te vallen, dan zijn we daar zeker in geslaagd.”

Het leerwerktraject dat Rebelz biedt, is volgens Karin noodzakelijk om “jezelf weer te vinden” en oude werknemersvaardigheden op te poetsen. “Als ze jou twee jaar opsluiten, ben je echt wel een aantal dingen kwijt.” Tijdens het traject worden de deelnemers daarom niet alleen klaargestoomd voor een baan in de horeca. Ze ervaren ook weer hoe het is om afspraken te maken, op tijd te komen en te werken in een team. “Dat is heel belangrijk voor ze.”

‘Beste service in jaren’

De grootste strijd voor de Rebelz-restaurants? “Het is op zich al een uitdaging om een goede horecaonderneming te zijn”, verzucht Karin. “Tegelijkertijd wil je dat je een veilige basis hebt voor je doelgroep. En dat mensen begrijpen dat je hier komt omdat het fijn is. Het gebeurt nog regelmatig dat iemand zegt: ‘nou, gedetineerden… doe maar niet.’ Dat vind ik jammer.”

Die huiverigheid is volgens Karin nergens voor nodig. “Ik geloof erin dat mensen denken: ‘ik heb lekker gegeten, de koffie was prima, ik werd ontzettend goed bediend. En dat je ondertussen toch een sociale onderneming bent.” Als we de reviews mogen geloven lukt dat toch behoorlijk. Die zijn niet alleen lovend over het eten; de bediening springt er voor de meeste gasten duidelijk uit. “De beste service die ik in jaren heb gehad. Wat een goede sfeer!”, schreef een enthousiaste Bart D. vorige week nog over Rebelz op de Binckhorst in Den Haag. De familie Stoelinga noemt de bediening in Rotterdam “erg lief en attent”. Wel wordt in verschillende beoordelingen genoemd dat het opvallend leeg was in het restaurant.

Droom

“Rebelz moet echt nog winst gaan maken”, bevestigt Karin. “Zoals elke beginnende horecaonderneming hebben we onze struggles gekend. Ik wil laten zien dat je een gezonde onderneming kunt hebben met een maatschappelijk doel, dat sociale impact echt voorop staat. Daar zijn we nog niet.”

Haar ultieme droom: dat sociale ondernemingen de norm worden in Nederland. “Als je een bedrijf of organisatie hebt, horen daar verschillende soorten mensen te werken. Het moet heel normaal zijn dat we met zijn allen bijdragen aan de samenleving.” En het mooie is dat je daar consument voortdurend de kans voor hebt, vindt Karin. “Als je iets moet aanschaffen of je gaat ergens eten, kijk dan ook eens naar de initiatieven die een bijdrage willen leveren. Want die steun kunnen we nog wel gebruiken.”

Helden gezocht

Ben of ken jij iemand die zich inzet voor een betere wereld? Bijvoorbeeld iemand met een bijzonder initiatief of een mooi verhaal? Of wil je als bedrijf één van onze thema’s omarmen? Neem dan contact op met Arthur van de Graaf via arthur@sublime.nl. Wij bieden je graag een podium!


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
12:45
heartbreak warfare john mayer
12:42
theme from shaft isaac hayes
12:38
my heart lizz wright
12:35
if you let me stay terence trent d'arby
12:28
used to love u john legend
12:24
waiting on the sun nikki yanofsky
12:21
reach out i'll be there four tops
12:17
looking for moses mamas gun
12:13
don't let go (love) en vogue
12:09
runnin' amsterdam jazz collective ft. ivar