Voor een laatste wens is het nooit te laat
19

Voor een laatste wens is het nooit te laat

Tijdens zijn werk als ambulancebroeder deed Kees Veldboer iets uitzonderlijks. Toen hij een terminale patiënt van het ene naar het andere ziekenhuis bracht, was er wat tijd over. Kees besloot de man even aan de waterkant te zetten zodat hij kon genieten van het uitzicht.

Het is ruim veertien jaar geleden, maar de zestigjarige Kees herinnert het zich als de dag van gisteren. “Die man lag al drie maanden in een eenpersoonskamer in een ziekenhuis en was drie maanden niet buiten geweest. De tranen rolden over zijn wangen. Het was zo mooi om te doen, alleen dat momentje al.”

Diezelfde dag ontdekte Kees dat de man altijd veel had gevaren. Zou hij dat niet nog eens willen doen? Onmogelijk, dacht de patiënt zelf; hij lag immers niet voor niets al drie maanden op bed. Maar Kees liet het er niet bij zitten. Hij verdiepte zich in de medische situatie van de man, leende een ambulance van zijn werkgever en organiseerde in zijn vrije tijd een gratis boottocht door de Rotterdamse haven. Het resultaat maakte grote indruk. “Ik zag die man helemaal opleven. En ik weet nog steeds niet waar het ineens vandaan kwam, maar op een gegeven moment riep ik: ‘dit is zo eenvoudig. Ik ga er een stichting van maken!’”.

De Rotterdammer voegde de daad bij het woord en inmiddels is Stichting Ambulance Wens dertien jaar in bedrijf, met zeven eigen ambulances en 270 medisch geschoolde vrijwilligers door het hele land. Het doel: laatste wensen vervullen van immobiele, terminale patiënten. Mensen die zonder ambulance nergens meer naartoe kunnen. Inmiddels zijn er dankzij de stichting al meer dan 13 duizend wensen in vervulling gegaan, waarvan meer dan 2130 in het afgelopen jaar.

Nog één keer naar zee

Die wensen zijn vaak bescheiden. Veel mensen willen bijvoorbeeld een laatste keer thuis zijn, of nog één keer naar zee. Langere trips naar het buitenland zijn er ook, bijvoorbeeld om een familielid in Spanje op te zoeken. Vorig jaar was er een jongen van 19 die niet lang meer te leven had en nog één keer de Zwitserse bergen wilde zien. Talloze mensen konden aanwezig zijn bij belangrijke familiegebeurtenissen zoals verjaardagen, bruiloften, of een afscheid op Schiphol.

En dan zijn er nog de wensen waarvan je zou willen dat ze niet nodig waren. Denk aan het bijwonen van de uitvaart van een dierbare, soms zelfs een echtgenoot. “Het zal je verbazen hoe vaak dat voorkomt”, vertelt Kees. “Het zou nooit een laatste wens mogen zijn. Maar toch zijn dat hulpwensen die wij doen, omdat dat soort dingen niet wordt vergoed door de zorgverzekeraar.”

In de beginperiode kon Kees van zijn werkgever een ambulance lenen, totdat hij genoeg geld bij elkaar had om met de stichting een eigen wagen te kopen. Directe collega’s waren sceptisch over zijn plannen, ze zagen het nut er niet echt van in. Kees zag dat heel anders: “Ik dacht: hier is zoveel behoefte aan. Tijdens mijn werk op de reguliere ambulance kwam ik zoveel mensen tegen die onrustig waren in hun laatste levensfase. Omdat ze nog zoveel dingen wilden.”

LEES OOK:Deze ambtenaar plantte 300.000 bomen in Kenia met zijn spaargeld

De leukste baan

Kees stortte zich volledig op het project waar hij van het begin af aan met heel zijn hart in geloofde. Twee jaar lang runde hij de stichting naast zijn werk, acht jaar lang ging hij niet op vakantie. Iedereen verklaarde hem voor gek. Het was en is hard werken, geeft hij toe – maar je krijgt er ook waanzinnig veel voor terug. Voor Kees was het werk op de reguliere ambulance altijd al de leukste baan die er was: “Geen dag is hetzelfde, je komt overal binnen, kunt iedere dag mensen helpen.” Maar het werk bij de stichting vindt hij nóg leuker. “We maken dingen mogelijk die anderen niet mogelijk kunnen maken. De mensen wiens laatste wensen wij vervullen zie je rustiger worden. Dat gaf mij zoveel kracht en energie dat ik het twee jaar lang heb kunnen volhouden om het naast mijn baan te doen.”

Na vijf jaar had de stichting vijf gloednieuwe ambulances rondrijden, stond er een afbetaald pand in Rotterdam en was er een vakantiehuis gebouwd in Beekbergen waar mensen gratis naartoe kunnen. En dat allemaal zonder reclame, grote sponsoren of subsidies. De stichting draait voornamelijk op losse donaties. Zo wordt op veel uitvaarten gevraagd om een donatie aan de stichting Ambulance Wens, in plaats van bloemen. Ook veel nabestaanden komen in actie om geld in te zamelen, omdat ze zien hoe belangrijk de wens voor hun dierbare is geweest. “Eén jongen is in z’n eentje naar de Noordkaap gefietst”, herinnert Kees. “Die heeft 13 duizend euro voor ons opgehaald. Mensen zien de manier waarop wij werken en voor wie we het doen. En dat spreekt enorm aan.”

Gewoon blijven

Die manier van werken kenmerkt zich door een ongekende motivatie. “Als ik iets voor mezelf moet regelen denk ik: ‘het zal allemaal wel’. Maar voor een ander ga je echt tot het gaatje. Je blijft doorgaan, doet er alles aan om het voor elkaar te krijgen”. Die houding bleef, ook internationaal gezien, niet onopgemerkt. In 2016 werd Kees door de Britse BBC uitgeroepen tot meest inspirerende persoon ter wereld. Natuurlijk was hij daar trots op, maar hij benadrukt dat het belangrijk is om “gewoon te blijven”. “De volgende dag stond ik hier weer de auto’s te wassen en de vloer te boenen. En dat vind ik ook normaal, dat hoort erbij. We doen het met z’n allen.”

Geen stilstaande wagens

De grootste wens van Ambulance Wens op dit moment: een eigen appartement aan zee waar mensen wat langer van de zee kunnen genieten. Maar prioriteit is om de stichting zo bekend mogelijk te maken en iedereen te helpen die binnen de doelgroep valt. “Dat ze weten, ik wil morgen naar de zee toe – en ik kan morgen naar de zee toe. Mijn definitie van succes is dat al die zeven wagens elke dag rijden.”

In navolging van Ambulance Wens zijn inmiddels in veertien andere landen vergelijkbare initiatieven actief. O.a. in Spanje, El Salvador, Australië en Japan.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
23:18 Nate Smith ft. Brittany Howard
fly (for mike) nate smith ft. brittany howard
23:15 Sam Cooke
you send me sam cooke
23:11 Ruben Hein
lazy afternoon ruben hein
23:07 Al Jarreau
boogie down al jarreau
23:02 Aaliyah
are you that somebody? aaliyah
22:54 Grace Jones
victor should have been a jazz musician grace jones
22:49 Nuyorican Soul
i am the black gold of the sun nuyorican soul
22:45 Earth Wind & Fire
can't hide love earth wind & fire
22:40 Lighthouse Family
high (itaal shur's beautiful urban mix) lighthouse family
22:36 Frank Sinatra
lady is a tramp frank sinatra