Pratende NS-app vertelt blinden of trein is vertraagd

De NS heeft een pratende app gelanceerd. Daardoor weten ook blinde mensen voortaan wat er op de borden boven het perron staat aangegeven.

NS Perronwijzer, zo heet de app, bevat informatie over alle stations in Nederland. De app leest voor wat er op de borden staat die boven het perron hangen. Voor slechtzienden is er ook een optie om informatie te tonen in extra grote letters.

Met behulp van de app kunnen mensen met een visuele beperking bijvoorbeeld te weten komen wat de eerstvolgende trein is die vanaf het perron vertrekt, of het een sprinter of een intercity is, en of de trein vertraagd is.

LEES OOK:Te koop: treinmeubilair voor in je woonkamer

Peter Waalboer uit Leiden is een van de mensen die de app heeft getest. Hij noemt de tool een verrijking, omdat hij nu zelfstandiger kan reizen met de trein. “Vroeger moest ik aan andere reizigers of aan personeel vragen wat er op de borden stond. Die informatie kan ik nu zelf op mijn telefoon tot me nemen.” Waalboer denkt dat het systeem ook handig kan zijn voor mensen die wel kunnen zien. Bijvoorbeeld voor wie z’n bril niet op heeft of te ver van het bord af staat.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.

Bericht achterlaten