Verschuiving in melkland: vraag naar havermelk verdrievoudigd

vraag havermelk verdrievoudigd

Plantaardige melk groeit in populariteit. Volgens de Zweedse havermelk-producent Oatly is de Nederlandse vraag naar havermelk de afgelopen drie jaar verdriedubbeld.

Terwijl de daling van vleesconsumptie nog mondjesmaat gaat, gaat dit bij dierlijke zuivel een stuk sneller. Tussen 2012 en 2018 daalde de vraag naar dierlijke melk met 14 procent. Het gaat hier respectievelijk om 1.133 miljoen liter dierlijke melk versus 975 miljoen liter. Onderzoeksbureau IRI berekende dat. Bij de Coffee Company wordt volgens Het Parool inmiddels één op de vijf koffies met melk al met plantaardige melk gedronken. Het populairst: havermelk.

Om de toegenomen vraag naar havermelk te beantwoorden, opent Oatly binnenkort zijn eerste Europese fabriek buiten Zweden, in Vlissingen. Deze fabriek zal 120 miljoen liter van hun melk gaan produceren.

LEES OOK: Van het platteland naar het platte dak: Parijs krijgt grootste stadsboerderij ter wereld

Er zitten veel milieu-voordelen aan de stijgende consumptie van havermelk. Zo veroorzaakt een liter havermelk 0,26 kilo CO2 uitstoot tegenover 1,07 kilo CO2-uitstoot van koemelk. Het grote verschil wordt veroorzaakt door het leven van de koe: voeding (veelal soja), scheten en boeren van methaangas (als broeikasgas 20 keer sterker dan CO2), en waterconsumptie (100 tot 150 liter water per dag).

Havermelk bevat nauwelijks verzadigde vetten in vergelijking met volle koemelk. Wel is het verstandig om op de verpakking van havermelk te kijken, omdat hier soms suiker aan wordt toegevoegd.

Bericht achterlaten