Omroep ZWART zet belangrijke stap richting zendtijd
2

Omroep ZWART zet belangrijke stap richting zendtijd

Omroep ZWART maakte woensdag bekend meer dan 50.000 leden voor zich te hebben gewonnen, een belangrijke stap in de richting van zendtijd in het publieke omroepbestel. Wij spraken mede-oprichter en filmregisseur Gianni Grot over zijn dromen en ambities voor de omroep. ‘Het zou heel mooi zijn als we gewoon het label ‘Nederlander’ hebben, en that’s it.’

Meer dan 50.000 leden! Hoe voelt dat?

Dat voelt fantastisch. Vijf maanden aan werk komen samen. Echt een euforisch gevoel.

Jullie zijn opgericht in juni. Had je er vanaf het begin vertrouwen in dat het jullie zou gaan lukken?

Ik had er zeker vertrouwen in, en Akwasi [spoken word-artiest en mede-oprichter van de omroep, red.] ook. Het enige dat we niet wisten – althans ik niet – was wat we ons op de hals haalden. Het was ontzettend veel werk, maar wel een heel leuk avontuur. We begonnen in een call met drie man. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een organisatie van meer dan 50 man. Bij mij was er geen twijfel dat we het zouden redden. De urgentie in de samenleving is zo groot dat het een kwestie van tijd was voordat er genoeg mensen zouden aanhaken en lid worden.

Hoe merk je dat die urgentie er is?

Vanaf het moment dat we echt met personen en organisaties in gesprek gingen, merkten we hoe enthousiast mensen ervan werden. Veel mensen erkenden: de publieke omroep is al zo lang bezig met proberen er voor iedereen te zijn. Ze willen een afspiegeling zijn van de Nederlandse samenleving, maar ondanks dertig jaar aan inspanningen is dat nog steeds niet gelukt.

Dus de publieke omroep wil er al lange tijd voor iedereen zijn, en nu willen jullie er voor iedereen zijn. 

We staan open voor iedereen. De publieke omroep heeft al heel veel inspanningen geleverd en veel mooie bijdragen geleverd aan kunst en cultuur in Nederland. Wij willen op onze manier een positieve bijdrage leveren omdat we het idee hebben dat we met onze achterban wat toe te voegen hebben. Met onze achterban bedoel ik de mensen uit de Nederlandse gemeenschap: honderdduizenden mensen die zichzelf niet kunnen herkennen in wat ze zien op televisie, maar wel meedraaien in de Nederlandse samenleving en belasting betalen. Die mensen verdienen het.

Kun je een beeld geven van de mensen die zichzelf nu niet terugzien?

Ik begrijp helemaal dat je die vraag stelt, maar het is wel een moeilijke vraag om te beantwoorden. Want wij bij ZWART willen liever niet in hokjes denken. Maar als ik toch iets moet noemen om een beeld te geven: bijvoorbeeld de personen uit de LHBTQ+-gemeenschap, uit de Arabische gemeenschap, de Molukse gemeenschap. Die laatste groep vormt bijvoorbeeld een groot onderdeel van de Nederlandse geschiedenis, maar is erg onderbelicht op televisie.

Is het meteen hokjesdenken om deze groepen te benoemen?

Je plakt er dan wel een label op, hè? Het zou heel mooi zijn als we gewoon het label ‘Nederlander’ hebben, en that’s it. Heel veel mensen zijn hier geboren en getogen, maar vallen buiten de norm. En dat is zo zonde. Dus ja, dat is wel de droom. Dat we geen labels meer nodig hebben, dat de NPO gemêleerd is, voor en achter de schermen. En dat iedereen in de samenleving zich in dat beeld herkent.

Mensen die niet zo’n behoefte hebben om lid te worden van Omroep ZWART en denken: dit is niks voor mij, willen jullie die niet juist ook bereiken?

We hebben een open houding, iedereen is welkom. Maar we leven in een democratisch land en niet iedereen heeft dezelfde interesses. Dus het is fine als jij je niet achter Omroep ZWART wilt scharen. Maar op het moment dat je van gedachten verandert, omdat je iets hebt gezien dat aansluit bij jouw referentiekader, en je denkt: hierdoor wordt mijn visie verbreed, dan mag je alsnog bij ons aansluiten, kun je alsnog op de barbecue komen om het zo maar te zeggen.

In het persbericht over het passeren van de 50.000-grens schreef je over het wegnemen van misverstanden over jullie intenties en programmering. Over wat voor misverstanden heb je het dan?

Het is natuurlijk een rollercoaster geweest, ook in de media. Een misverstand dat is gecommuniceerd is dat Omroep ZWART voor polarisatie en verzuiling is, of dat we er alleen maar zijn voor zwarte mensen. Ik denk dat we al die dingen de afgelopen tijd wel weerlegd hebben, maar het is goed om onze boodschap te blijven herhalen. Al die dingen slaan nergens op. Dat is niet waar we voor staan. We staan juist voor verbinding.

Zijn er al concrete ideeën voor programma’s?

Zeker, die moeten in het beleidsplan dat we straks gaan indienen bij het Commissariaat van de Media. We hebben eigen plannen, en zowel via Instagram als via de mail worden we overspoeld met ideeën. We gaan kijken welke we kunnen implementeren.

Wat is een programma-idee waarvan je niet kunt wachten om het te brengen, iets dat je nu echt mist op televisie.

(Lachend:) Nou, ontzettend veel. Heb je even?
Wat we sowieso missen, en wat ons aanspreekt, is een sportprogramma met voornamelijk vrouwen om tafel. Want het zijn altijd die mannen die over sport praten, terwijl vrouwen ook heel goede sporters zijn. We zijn benieuwd: hoe zal dat eruit zien?

En vorig jaar heb ik een heel inspirerende tv-serie gezien, Euphoria, die ook drie Emmy’s heeft gewonnen. Het verhaal gaat over een verslaafd tienermeisje dat haar seksualiteit ontdekt en verliefd wordt op haar transgender beste vriendin. Het is een heel goede dramaserie, die ijzersterk in elkaar zit. Ik ben persoonlijk een heteroman, maar ik heb met plezier naar beide seizoenen gekeken. Dat soort series zou voor ons ook te gek zijn.

Afgelopen vrijdag op jullie Verdubbeldag [een dag waarop Omroep ZWART haar 25.000 leden opriep om een ander persoon lid te maken en zo het aantal te verdubbelen, red.] hebben jullie bijna 9 uur lang live uitgezonden op Instagram, onder meer over jullie programmaplannen. Kun je een voorbeeld geven van een moment dat je is bijgebleven?

Er was een jongedame die een kritische vraag stelde. De strekking was: stel, er zijn twee groeperingen op deze aardbol die tegenover elkaar staan, en beide maken deel uit van de Nederlandse samenleving. Hoe zouden jullie ervoor zorgen dat dat zou werken? Mijn antwoord daarop was: in de kern van conflict zit onbegrip. En onbegrip ontstaat vaak door onwetendheid over elkaar. Wij van ZWART willen dat men geïnformeerd is over elkaar. We willen een open gesprek organiseren waarin we vragen, luisteren en leren met de intentie om elkaar te begrijpen. Op die manier komen we een stukje dichter bij elkaar. Ik geloof oprecht – en misschien ben ik een idealist – dat we negen van de tien conflicten daarmee zouden kunnen oplossen.

Nu jullie 50.000 aspirantleden hebben is de volgende stap het indienen van een beleidsplan bij het Commissariaat voor de Media. Die gaat beoordelen of jullie aan alle voorwaarden voldoen. Hoe spannend is dat?

Superspannend, maar gelukkig hebben we een heel mooi team met allemaal knappe koppen die hard werken en het ook leuk vinden om te doen. En we krijgen van veel kanten support. We hebben er vertrouwen in dat het gewoon gaat lukken.

Als alles verloopt volgens plan, kan Omroep ZWART per 2022 worden toegelaten tot het publieke bestel. Tot die tijd blijft de aspirantomroep online content maken. 

Foto: Maurice van der Meijs

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 9:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
17:21 Incognito
this must be love incognito
17:18 Curtis Mayfield
move on up curtis mayfield
17:15 Selah Sue ft. TOBi
hurray selah sue ft. tobi
17:11 Justin Timberlake
take back the night justin timberlake
17:07 Ayo
ne quelque part ayo
17:04 Marvin Gaye
inner city blues (make me wanna holler) marvin gaye
16:54 Farnell Newton ft. Jarrod Lawson & Tony Ozier
peace + love farnell newton ft. jarrod lawson & tony ozier
16:51 Four Tops
i can't help myself (sugar pie, honey bunch) four tops
16:47 Gabrielle
give me a little more time gabrielle
16:44 Jamiroquai
space cowboy jamiroquai