Panel van 150 Franse burgers beslist: er komt meer natuur
20

Panel van 150 Franse burgers beslist: er komt meer natuur

Stel je voor: je krijgt een sms’je van de regering met het nieuws dat je, samen met 149 andere willekeurig gekozen burgers, plaats mag nemen in het klimaatpanel van het land.

De opdracht: nadenken over vooruitgang op het gebied van natuur, fast fashion en transport. Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar toch is dit precies wat er sinds een aantal maanden in Frankrijk gebeurt.

Inmiddels heeft het panel zijn eerste plannen gepresenteerd. Een greep uit de maatregelen: Frankrijk wordt een natuurreservaat en twee nationale parken rijker. Ook in de steden gaat het nodige veranderen. Winkels mogen in de zomer hun deuren niet meer open laten staan terwijl de airco staat te blazen, en na de winter moeten horeca-ondernemers hun terrasverwarmers de deur uit doen.

Hoe komt een panel van gewone mensen tot zulke beslissingen? Om de groep goed te informeren, werden diverse weekenden georganiseerd. Daarin kregen de panelleden uitleg van experts over uiteenlopende onderwerpen. De sessies gaan verder dan even vragen naar je mening, zei panel-woordvoerder Julien Blanchet in een eerder interview met The Guardian: “[…] we vragen om concrete en structurele maatregelen te produceren”, aldus Blanchet. “Dat maakt het zo origineel.”

Meer draagvlak

Het burgerpanel werd in het leven geroepen door president Emmanuel Macron in een poging meer draagvlak onder de Franse bevolking te creëren.

Deelnemers zijn positief over het programma. De 17-jarige Romane uit Bretagne schrok behoorlijk toen ze tijdens de eerste sessie leerde hoe het ervoor stond met het klimaat. “Maar ik geloof nu dat als we er alles aan doen, we kunnen zorgen voor verandering”, zei ze tegen de krant.

Grégoire (31) woont in een afgelegen gebied in Normandië. Hij benadrukt hoe belangrijk het is dat er mensen met verschillende achtergronden en leefsituaties in het panel zitten. “Als een Parijzenaar die vlak naast een metrostation woont zegt dat alle auto’s de deur uit moeten, dan zeg ik: ‘Kijk, als je op het platteland woont en 15 kilometer moet rijden om een brood te kopen, ligt dat anders.’ Je moet dingen wel in de juiste volgorde doen. Je kunt mensen niet in de problemen brengen vóórdat je eerst oplossingen bedenkt.”

Het doel van het panel is volgens Grégoire niet om oplossingen te verzinnen waar een ander nooit op was gekomen, maar vooral om de rest van de maatschappij aan boord te krijgen.

Evengoed zijn de Parijse horeca-ondernemers niet blij met verbod op terrasverwarmers. Om hen in deze toch al moeilijke tijden tegemoet te komen, gaat de maatregel pas na de winter in.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 9:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:24 Mick Hucknall
further up the road mick hucknall
13:22 Ben E King
stand by me ben e king
13:18 Whitney Houston
million dollar bill whitney houston
13:15 Benny Sings ft. Emily King
miracles benny sings ft. emily king
13:11 Al Jarreau
i'm beginning to see the light al jarreau
13:07 Rufus ft. Chaka Khan
do you love what you feel rufus ft. chaka khan
13:02 Amy Winehouse
you know i'm no good amy winehouse
12:54 Rose Royce
i'm going down rose royce
12:51 Faithless
muhammad ali faithless
12:47 John Scofield & John Mayer
i don't need no doctor john scofield & john mayer