Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
PJ Morton de ster achter je favoriete R&B en gospel
20

PJ Morton de ster achter je favoriete R&B en gospel

Volgende week komt PJ Morton naar Nederland. Tijd om je voor te stellen aan één van de meest ondergewaardeerde grootheden in de hedendaagse r&b.

De afgelopen tien jaar schreef PJ Morton de teksten voor talrijke gospelsongs en werkte hij samen met r&b-zwaargewichten als India.Arie, Solange, Monica, Erykah Badu en LL Cool J. En met 2019 net achter zich, moet hij haast wel terugkijken op een goed jaar. In februari speelde hij als bandlid van Maroon 5 de beroemde Super Bowl-show en won hij zijn eerste Grammy. Een paar maanden later kwam zijn laatste album ‘PAUL’ uit.

Maar dat betekent niet dat het succes vanzelfsprekend was. De afgelopen jaren zijn er meerdere momenten geweest waarop hij wilde stoppen als solo-artiest. Dan maar sneakers verkopen, nam hij zich voor. Gelukkig liep het anders.

PAUL

Het verhaal van PJ Morton, de artiest, begon al vroeg. Die ‘P’ in PJ staat voor Paul, zijn echte naam. Hij is vernoemd naar zijn vader, bisschop Paul, maar iedereen noemde hem PJ. De kleine PJ groeide op in een pastoorgezin in New Orleans. Tussen de orgels leerde hij alles waar hij nu meester in is: spelen, zingen, performen.

LEES OOK: Hoe de Nederlandse Nicole Bus een Amerikaanse superster werd

In zijn hart was PJ altijd al een r&b-man, maar kostte het hem een paar jaar en een rol in een gospelbandje met zijn zusjes, voor hij zijn eigen artistieke richting durfde te omarmen. Nadat hij op zijn vijftiende een gospeltrack produceerde, begon zijn muzikale carrière. Met de zegen van de kerk stortte hij zich op r&b-teksten en -melodieën.

Hedendaagse Marvin Gaye

De jonge artiest bestudeerde het werk van Stevie Wonder, Donny Hathaway en Marvin Gaye. In zijn studententijd in Atlanta ontmoette hij een zangeres, die perfect bij zijn sound paste: India.Arie. Hun samenwerking werd bekroond met een Grammy, maar wat bleek? Achteraf was zijn aandeel als producer toch niet groot genoeg om in aanmerking te komen voor de prestigieuze prijs. Twaalf jaar had hij er trots over verteld. Dat had bij veel mensen heel verkeerd kunnen vallen. Maar PJ kan er om lachen, getuige de vele interviews. Hij zegt ergens: ‘als songwriter moet je onbaatzuchtig zijn’. En daar hoort kennelijk ook bij: nooit rekenen op het succes van een ander.

Eindelijk een Grammy

In 2010 kreeg PJ Morton een vaste plek als toetsenist en vocalist in de band van Maroon 5. Hoewel het hem een hoop opleverde, raakte hij na zes jaar uitgeblust en gefrustreerd over zijn solocarrière. Hij besloot met zijn gezin terug te verhuizen van Los Angeles naar New Orleans, met de bedoeling definitief te stoppen. Het album ‘Gumbo’ (2017) en het daarop volgende, ‘Gumbo Unplugged’ (2018), zouden zijn laatste releases worden.

Zover kwam het niet. ‘Gumbo’ ontving Grammy-nominaties, en hij kreeg weer goede moed. Die sneakerwinkel was van de baan. ‘Gumbo Unplugged’, uitgebracht op Lil Waynes Young Money Records, werd genomineerd voor drie Grammy’s. Voor de Beegees-herinterpretatie ‘How Deep is Your Love,’ met de opkomende zangeres YEBBA, won hij eindelijk een Grammy. Die erkenning kwam laat, maar het overtuigde PJ ervan muziek te blijven maken.

LEES OOK: Naar deze sounds en artiesten kijken we uit in 2020

Hoewel ‘Gumbo’ een daverend succes was, trok PJ zich terug. Hij was bang geobsedeerd te raken met het succes. Bescheidenheid is zijn grootste goed, en daarom bleef hij ook in New Orleans wonen. Het houdt hem humble. Hij was ook verward: moest hij als solist muziek maken voor Maroon 5-fans, of trouw aan zichzelf blijven? Die zoektocht hoort de luisteraar ook op ‘PAUL’, zijn meest persoonlijke werk tot nu toe.

Alles wat de alleskunner nu uitbrengt, moet puur zijn, een verlengstuk van de ware PJ Morton. Dat gaat trouwens ook op voor de vele samenwerkingen die hij aangaat. Of het nou r&b, soul, pop, rock of zelfs country is: zolang de muziek van de artiest hem in vervoering brengt, gaat hij met ze in zee.

Grote dromen

“Het is eng dat artiesten met zoveel rauw talent en creativiteit als PJ Morton niet gigantisch zijn.”, is een comment onder zijn Tiny Desk-concert op NPR Radio’s YouTube-kanaal. Daar zit waarheid in, maar als het aan PJ ligt, kan hij altijd zonder herkend te worden over straat, en blijven wonen in zijn geboorteplaats.
Zijn Tiny Desk-sessie opent met de lyrics van de track ‘Claustrofobic’:

PJ, you’re not mainstream enough, yeah.
Would you consider us changing some stuff.
Like everything about who you are, ah.
No offense, we’re just trying to make you a star …
And I have a habit of dreaming bigger than anything

Die dromen hebben niks te maken met beroemdheid. Stukje bij beetje bouwt hij niet alleen aan een legendarisch oeuvre, maar ook aan zijn stad. Hij is betrokken in allerlei community-projecten voor de nieuwe generatie. En zo zie je maar: wat is nou een mooiere droom dan klein willen blijven in het grote geheel?

PJ Morton staat 14 januari in de BIRD Rotterdam en 15 januari in Paradiso. Beide concerten zijn uitverkocht.

Shinta Lempers (33) schreef jarenlang columns en artikelen voor DJ Broadcast. Voor Red Bull Music houdt ze onze muziekcultuur en talenten nauwlettend in de gaten. Met haar verhalen wil ze de muzikale erfenis van alle windstreken tot leven brengen. Andere grote liefdes: poëzie, Braziliaans jiu jitsu en haar dreumes.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:19 New Cool Collective & Mark Reilly
we should be dancing new cool collective & mark reilly
16:15 Barry White
never never gonna give you up barry white
16:11 Lauryn Hill & Bob Marley
turn your lights down low lauryn hill & bob marley
16:07 Jarabe de Palo
bonito jarabe de palo
15:52 Caro Emerald
back it up (new mix) caro emerald
15:49 Quincy Jones
summer in the city quincy jones
15:45 Prince
kiss prince
15:41 Blue Lab Beats ft. Alex Blake
nights in havana blue lab beats ft. alex blake
15:38 UB40
red red wine ub40
15:34 D'Angelo
really love d'angelo