Oliewinning Great Australian Bight afgeblazen
19

Oliewinning Great Australian Bight afgeblazen

De Noorse olie- en gasmaatschappij Equinor gaat toch geen olie winnen in de Great Australian Bight. Een enorme winst voor het zeeleven in het gebied, zeggen milieuactivisten.

De Great Australian Bight is een langgerekte open baai aan de zuidkust van Australië, die wordt gezien als één van de meest ongerepte mariene gebieden van de wereld. Walvissen gaan erheen om te bevallen en ook voor zeeleeuwen, dolfijnen en pinguïns is de open baai een belangrijk toevluchtsoord. Volgens Greenpeace-activist Jamie Hanson telt de Great Australian Bight meer unieke soorten dan het beroemde Great Barrier Reef, zo schrijft BBC.

Equinor had van de Australische regering akkoord gekregen om dit jaar te starten proefboringen in het gebied, op 400 kilometer van de kust en drie kilometer diepte. Duizenden milieuactivisten in Noorwegen en Australië protesteerden daartegen. Zij stellen dat de plannen schadelijk zijn voor het leven in de baai.

LEES OOK:Hoe walvispoep helpt klimaatverandering tegen te gaan

 

Het bedrijf stelde dinsdag in een verklaring dat de optie om olie te winnen in de Australische baai niet ‘commercieel concurrerend’ is en dat het van plan is zijn olie ergens anders vandaan te halen. In voorgaande jaren werden ook plannen van onder meer BP en Chevron vroegtijdig afgeblazen. De Australische regering noemt de beslissing van Equinor ‘teleurstellend’.

Milieuactivisten zijn opgelucht dat direct gevaar voor de baai nu is afgewend. Volgens de BBC blijven zij zich inzetten voor permanente bescherming van het gebied.

Foto: JAMO B 2017. Bron: Wikimedia Commons

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
06:18 Curtis Mayfield
move on up curtis mayfield
06:15 Ntjam Rosie
courage (tu verras) ntjam rosie
06:12 Jamie Lidell
another day jamie lidell
06:08 Gare Du Nord
marvin & miles gare du nord
06:04 Diana Ross
love hangover diana ross
05:57 Jellybean
the real thing jellybean
05:53 Omar
there's nothing like this omar
05:49 Black Pumas
i'm ready black pumas
05:45 Heatwave
boogie nights heatwave
05:41 D'Angelo
brown sugar d'angelo