Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Oliewinning Great Australian Bight afgeblazen
19

Oliewinning Great Australian Bight afgeblazen

De Noorse olie- en gasmaatschappij Equinor gaat toch geen olie winnen in de Great Australian Bight. Een enorme winst voor het zeeleven in het gebied, zeggen milieuactivisten.

De Great Australian Bight is een langgerekte open baai aan de zuidkust van Australië, die wordt gezien als één van de meest ongerepte mariene gebieden van de wereld. Walvissen gaan erheen om te bevallen en ook voor zeeleeuwen, dolfijnen en pinguïns is de open baai een belangrijk toevluchtsoord. Volgens Greenpeace-activist Jamie Hanson telt de Great Australian Bight meer unieke soorten dan het beroemde Great Barrier Reef, zo schrijft BBC.

Equinor had van de Australische regering akkoord gekregen om dit jaar te starten proefboringen in het gebied, op 400 kilometer van de kust en drie kilometer diepte. Duizenden milieuactivisten in Noorwegen en Australië protesteerden daartegen. Zij stellen dat de plannen schadelijk zijn voor het leven in de baai.

LEES OOK:Hoe walvispoep helpt klimaatverandering tegen te gaan

 

Het bedrijf stelde dinsdag in een verklaring dat de optie om olie te winnen in de Australische baai niet ‘commercieel concurrerend’ is en dat het van plan is zijn olie ergens anders vandaan te halen. In voorgaande jaren werden ook plannen van onder meer BP en Chevron vroegtijdig afgeblazen. De Australische regering noemt de beslissing van Equinor ‘teleurstellend’.

Milieuactivisten zijn opgelucht dat direct gevaar voor de baai nu is afgewend. Volgens de BBC blijven zij zich inzetten voor permanente bescherming van het gebied.

Foto: JAMO B 2017. Bron: Wikimedia Commons

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
23:31 Gotan Project
diferente (radio edit) gotan project
23:27 Simply Red
something got me started simply red
23:22 DJ Cam Quartet
new york new york dj cam quartet
23:18 Earth Wind & Fire
can't hide love earth wind & fire
23:14 Sabrina Starke
learn to love sabrina starke
23:11 Gnarls Barkley
crazy gnarls barkley
23:08 Alessi Brothers
oh lori alessi brothers
23:04 Des'ree
you gotta be des'ree
23:00 Marvin Gaye
where are we going marvin gaye
22:53 Kandace Springs
novocaine heart (paul o'duffy remix) kandace springs