Planten eten olievervuiling Amazone op
19

Planten eten olievervuiling Amazone op

In de noordelijke provincies van Ecuador zijn in de loop der jaren miljarden liters olie-afval gedumpt. Lokale boeren herstellen met behulp van moeder natuur het landschap.

 

Milieuactivisten noemen het gebied in noordelijk-Ecuador ook wel het Tsjernobyl van de Amazone. Niet zonder reden: zestig jaar geleden werden in het land olievelden ontdekt. Sindsdien is oliemaatschappij Texaco verantwoordelijk voor het dumpen van miljarden liters olie-afval in het regenwoud. En die vervuiling heeft enorme gevolgen voor de lokale bevolking en allerlei belangrijke ecosystemen.

Nu lijkt er een natuurlijke oplossing te zijn voor de bodemverontreiniging, zo lezen we op de site van BBC Future Planet. De van origine Amerikaanse onderzoeker Lexie Gropper woont al jaren in Ecuador en leert de lokale boeren hoe ze met behulp van planten, schimmels en bacteriën de grond weer schoon kunnen krijgen. Dat doet ze met haar cursus ‘Guardians of the Soil’, waarin ze lesgeeft over bioremediatie en de permacultuur.

Het reinigingsproces speelt zich grotendeels onder de grond af. Micro-organismen verzamelen zich rondom de wortels van planten en ontbinden stoffen zoals ruwe olie. Planten nemen die afgebroken stoffen op en via de bladeren verdampt het weer. Gropper leert boeren hoe ze samen met hun gemeenschap een lokaal ecosysteem kunnen opbouwen waar iedereen profijt van heeft.

Verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat lokale bacteriën en schimmels met succes zware metalen absorberen. En eerder bewezen ook Canadese studies dat wilgen, populieren en zonnebloemen goed helpen bij het afbreken van olie. Maar volgens Gropper is het ‘t beste om met inheemse plantensoorten te werken. Haar ultieme doel is dan ook om op duurzame wijze inheemse planten en gewassen te verbouwen die tegelijkertijd olie opeten.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
13:36 Rick James
glow rick james
13:33 Molly Johnson
melody molly johnson
13:24 Mick Hucknall
further up the road mick hucknall
13:22 Ben E King
stand by me ben e king
13:18 Whitney Houston
million dollar bill whitney houston
13:15 Benny Sings ft. Emily King
miracles benny sings ft. emily king
13:11 Al Jarreau
i'm beginning to see the light al jarreau
13:07 Rufus ft. Chaka Khan
do you love what you feel rufus ft. chaka khan
13:02 Amy Winehouse
you know i'm no good amy winehouse
12:54 Rose Royce
i'm going down rose royce