Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Praten met vreemden maakt blijer
18

Praten met vreemden maakt blijer

Een gesprek aanknopen met de jongen naast je in de trein, of die dame op het bankje in het park. Je wordt er blijer van dan je zou denken, blijkt uit onderzoek van de BBC.

Zij gaven 700 mensen de opdracht om te praten met vreemden in de metro, de bus en de taxi, op weg naar hun werk in Londen. Daar stonden de deelnemers niet bepaald om te springen – en hun medepassagiers ook niet. Althans, dat dachten de deelnemers. Zij schatten de kans dat een ander met hen wilde praten in op 40 procent. In werkelijkheid bleken veel meer mensen daartoe bereid: elk gesprek dat werd aangeknoopt werd van harte beantwoord.

Ook het effect van zo’n gesprekje was anders dan verwacht. Deelnemers aan het onderzoek gingen er vanuit dat het ongemakkelijk zou zijn om te praten met onbekenden in de bus, en dachten dat het hun reis beduidend minder prettig zou maken. Het tegendeel bleek waar: wie in gesprek ging met een vreemde, had de leukste reis. Dat positieve effect leek bovendien over te slaan op degene met wie werd gepraat.

Blijkbaar voelen we een onnodige drempel om anderen aan te spreken. Eerder onderzoek suggereert dat we structureel onderschatten hoe aardig anderen ons vinden na een eerste kennismaking. We gaan er al snel vanuit dat de ander er helemaal niet op zit te wachten dat we hem of haar aanspreken. Dus kijken we liever uit het raam, of naar onze telefoon.

We onderschatten dus de positieve effecten van praten met vreemden. De gegeven verklaring is weinig verrassend: mensen zijn van nature sociale dieren. Contact met anderen maakt ons gelukkiger en gezonder.

Om ervoor te zorgen dat meer mensen dit aan den lijve ondervinden, organiseert de BBC komende vrijdag verschillende initiatieven om reizigers in Londen met elkaar in contact te brengen. Spoorwegbedrijf Virgin Trains doopt bepaalde coupés om tot ‘Chat Coaches’ en busbedrijf Arriva deelt kaartjes uit met ‘gespreksstarters’ erop.

De initiatieven zorgen ongetwijfeld voor veel gesprekken en grapjes die er anders niet waren geweest. Al is een aparte coupé of een speciaal kaartje natuurlijk geen vereiste voor een leuke kennismaking. Probeer het maar eens.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
15:52 Caro Emerald
back it up (new mix) caro emerald
15:49 Quincy Jones
summer in the city quincy jones
15:45 Prince
kiss prince
15:41 Blue Lab Beats ft. Alex Blake
nights in havana blue lab beats ft. alex blake
15:38 UB40
red red wine ub40
15:34 D'Angelo
really love d'angelo
15:30 Patrice Rushen
forget me nots patrice rushen
15:22 Montell Jordan
get it on tonight montell jordan
15:17 Stevie Wonder
don't you worry 'bout a thing stevie wonder
15:13 De La Soul & Chaka Khan
all good de la soul & chaka khan