Yay of nay: polsbandje laat je werkgever weten… - Klik Hier
Praten met vreemden maakt blijer
18

Praten met vreemden maakt blijer

Een gesprek aanknopen met de jongen naast je in de trein, of die dame op het bankje in het park. Je wordt er blijer van dan je zou denken, blijkt uit onderzoek van de BBC.

Zij gaven 700 mensen de opdracht om te praten met vreemden in de metro, de bus en de taxi, op weg naar hun werk in Londen. Daar stonden de deelnemers niet bepaald om te springen – en hun medepassagiers ook niet. Althans, dat dachten de deelnemers. Zij schatten de kans dat een ander met hen wilde praten in op 40 procent. In werkelijkheid bleken veel meer mensen daartoe bereid: elk gesprek dat werd aangeknoopt werd van harte beantwoord.

Ook het effect van zo’n gesprekje was anders dan verwacht. Deelnemers aan het onderzoek gingen er vanuit dat het ongemakkelijk zou zijn om te praten met onbekenden in de bus, en dachten dat het hun reis beduidend minder prettig zou maken. Het tegendeel bleek waar: wie in gesprek ging met een vreemde, had de leukste reis. Dat positieve effect leek bovendien over te slaan op degene met wie werd gepraat.

Blijkbaar voelen we een onnodige drempel om anderen aan te spreken. Eerder onderzoek suggereert dat we structureel onderschatten hoe aardig anderen ons vinden na een eerste kennismaking. We gaan er al snel vanuit dat de ander er helemaal niet op zit te wachten dat we hem of haar aanspreken. Dus kijken we liever uit het raam, of naar onze telefoon.

We onderschatten dus de positieve effecten van praten met vreemden. De gegeven verklaring is weinig verrassend: mensen zijn van nature sociale dieren. Contact met anderen maakt ons gelukkiger en gezonder.

Om ervoor te zorgen dat meer mensen dit aan den lijve ondervinden, organiseert de BBC komende vrijdag verschillende initiatieven om reizigers in Londen met elkaar in contact te brengen. Spoorwegbedrijf Virgin Trains doopt bepaalde coupés om tot ‘Chat Coaches’ en busbedrijf Arriva deelt kaartjes uit met ‘gespreksstarters’ erop.

De initiatieven zorgen ongetwijfeld voor veel gesprekken en grapjes die er anders niet waren geweest. Al is een aparte coupé of een speciaal kaartje natuurlijk geen vereiste voor een leuke kennismaking. Probeer het maar eens.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
12:42 Eric Clapton
don't let me be lonely tonight eric clapton
12:38 Gino Soccio
try it out gino soccio
12:34 Jamie Cullum
get your way jamie cullum
12:26 India Arie
can i walk with you india arie
12:22 Billie Holiday
you've changed (studio rio version) billie holiday
12:19 Leon Bridges
bad bad news leon bridges
12:16 Al Green
sha la la (make me happy) al green
12:13 Moloko
the time is now moloko
12:08 Gregory Porter
real good hands (radio edit) gregory porter
12:05 Jacksons
shake your body jacksons