Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Pratende NS-app voor blinden
19

Pratende NS-app voor blinden

De NS heeft een pratende app gelanceerd. Daardoor weten ook blinde mensen voortaan wat er op de borden boven het perron staat aangegeven.

NS Perronwijzer, zo heet de app, bevat informatie over alle stations in Nederland. De app leest voor wat er op de borden staat die boven het perron hangen. Voor slechtzienden is er ook een optie om informatie te tonen in extra grote letters.

Met behulp van de app kunnen mensen met een visuele beperking bijvoorbeeld te weten komen wat de eerstvolgende trein is die vanaf het perron vertrekt, of het een sprinter of een intercity is, en of de trein vertraagd is.

LEES OOK:Te koop: treinmeubilair voor in je woonkamer

Peter Waalboer uit Leiden is een van de mensen die de app heeft getest. Hij noemt de tool een verrijking, omdat hij nu zelfstandiger kan reizen met de trein. “Vroeger moest ik aan andere reizigers of aan personeel vragen wat er op de borden stond. Die informatie kan ik nu zelf op mijn telefoon tot me nemen.” Waalboer denkt dat het systeem ook handig kan zijn voor mensen die wel kunnen zien. Bijvoorbeeld voor wie z’n bril niet op heeft of te ver van het bord af staat.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
17:08 James Brown
i got you (i feel good) james brown
17:04 Gregory Porter
hey laura gregory porter
16:54 Isaac Hayes
theme from shaft isaac hayes
16:45 Betty Wright
tonight is the night (album version) betty wright
16:42 Whispers
and the beat goes on whispers
16:37 Floaters
float on floaters
16:34 Bruno Mars
24k magic bruno mars
16:30 Otis Redding
i've got dreams to remember otis redding
16:22 Rose Royce
car wash rose royce
16:18 Average White Band
pick up the pieces average white band