Project ‘Care4Stoma’ wint Zinnige Zorg Award 2019

Het Catharina Ziekenhuis is de winnaar van de Zinnige Zorg Award 2019. Gisteravond won het ziekenhuis de award met het initiatief Care4Stoma: een project waarbij patiënten wordt geleerd hoe zij zelf voor hun stoma kunnen zorgen.

Zij leren de stoma zelf aan te brengen en vervangen. Daardoor kunnen ze eerder naar huis en zijn ze niet afhankelijk van thuiszorg. Het mooie aan dit initiatief is volgens de jury dat het belang van de patiënt voorop staat. Het Catharina Ziekenhuis heeft naast de gouden award ook 10.000 euro gewonnen waarmee ze verder kunnen werken aan innovatie in de zorg.

Chirurg Johanne Bloemen van het Catharina Ziekenhuis vertelt aan zorgverzekeraar VGZ hoe blij ze is met Care4Stoma. ‘Ik ben ontzettend trots op het hele team, alle verpleegkundigen en stomaverpleegkundigen. Ze hebben er zo hard voor gewerkt.’

Verder legt ze uit dat de kwaliteit van leven van de patiënten met deze aanpak enorm verbetert. ‘Patiënten liggen korter in het ziekenhuis en eenmaal thuis zijn ze niet meer afhankelijk van de thuiszorg. Daarnaast hebben ze minder lekkages en andere stomaproblemen. Logisch, vertelt Bloemen, omdat de patiënt zelf het beste weet wat voor hem of haar werkt.’

2 reacties op “Project ‘Care4Stoma’ wint Zinnige Zorg Award 2019

 1. Nabila

  Hi Mans,

  Over die manier van pijnbestrijding hebben wij geen informatie. We hebben er geprobeerd naar te zoeken maar we konden niets vinden over pijnbestrijding met behulp van een masker.
  Waar heb je de reportage op gezien?

  Hartelijke groet,
  Nabila – Sublime

 2. Mans

  Heb op TV een korte reportage gezien over pijnbestrijding mbv een (visueel) masker . Wat is de status van deze nieuwe ontwikkeling!?

Bericht achterlaten