Maak kans op een boxspring! - Klik Hier
Marvin Gaye versus John Legend
20

Marvin Gaye versus John Legend

Vandaag is het Paarse Vrijdag, een dag waarop scholieren en studenten hun solidariteit met de LGBTQ+-gemeenschap tonen door paars te dragen. En wij doen mee op eigen wijze! 

 

We draaien vandaag “paarse” nummers, zoals “Purple Rain” van Prince en ”Purple Snowflakes” van Marvin Gaye. Dat laatste nummer vormde een mooi excuus om het origineel van Marvin Gaye eens te vergelijken met de recente cover van John Legend. Welke beter is, is uiteraard een smaakkwestie, maar een paar handvatten aanreiken kan geen kwaad:

”Purple Snowflakes” van Marvin Gaye

In eerste instantie was het nummer als de backing track voor Stevie Wonders nummer ”Purple Rain Drops” bedoeld. Marvin Gaye wilde graag de track voor zichzelf en heeft zijn eigen teksten er overheen geschreven. Het is vrij onduidelijk waarom de sneeuwvlokken paars zijn, en ook in de tekst is er geen hint over te vinden.
Maar dat maakt allemaal niet uit, want Marvin Gaye maakt de gekste teksten melodisch met zijn stem. Het nummer was in ieder geval heel anders dan al het andere dat Marvin ooit gezongen had. Het was ook bedoeld voor een veel hogere stem, wat betekende dat Gaye bijna het hele nummer hoger dan gewend zong, met veel lucht in zijn stemgeluid, omdat het buiten zijn register viel. Het nummer zelf is erg zoet, met een begeleidende Spaanse gitaar, en een achtergrondkoor.

De versie van John Legend

De versie van John Legend klinkt zachter, warmer en donziger. Zijn stem kan de falsetto goed aan. De versie van Legend klinkt bijna een beetje als bossa nova. Dit wordt goed benadrukt rond het einde van het nummer, wanneer de Spaanse gitaar en de percussionist het Latijns-Amerikaanse gevoel weten over te brengen. Daarnaast heeft Legend gebruik gemaakt van begeleiding door blazers, violen en een fluit. Het klinkt voller dan de versie van Marvin Gaye, maar het origineel van Gaye klinkt weer rauwer, en dat kan ook zeker gewaardeerd worden.

En jij? Welke versie vind jij beter? Laat het ons weten in de comments. Happy Purple Friday!


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
01:31 Steely Dan
peg steely dan
01:28 Flash Mob Jazz
addicted to love (vintage demix) flash mob jazz
01:24 Lionel Richie
penny lover lionel richie
01:20 Celeste
love is back celeste
01:14 Light Of The World
london town light of the world
01:10 Son Little
lay down son little
01:05 George Duke
t-jam george duke
01:01 Rose Royce
love don't live here anymore rose royce
00:56 Matt Bianco
hifi bossanova (matt pop mix) matt bianco
00:47 Chic
everybody dance chic