Rachel van de Pol: “Hoe zinvol is het om vunzige rappers aan te klagen?”

Rachel van de Pol, columnist Sublime

Stichting Music#Metoo klaagt Nederlandse rappers aan vanwege vrouwonvriendelijk gedrag. Schrijver Rachel van de Pol vraagt zich af of we rappers als zwart schaap gebruiken voor een groter en complexer probleem.

Moet je dit eens zien, zegt een collega. Hij schuift een artikel onder m’n neus waarin staat dat de stichting Music#Metoo Nederlandse rappers als Ali B., Boef en Frenna voor de rechter daagt vanwege ‘vrouwonvriendelijk gedrag.

Music#metoo is een relatief nieuwe stichting. De oprichter voelde een noodzaak nadat zijn dochter was aangerand op een kerstborrel waar veel rapmuziek werd gedraaid.

Het artikel bleef aan me knagen. Ik moest denken aan een aflevering van Ali B. op volle toeren, waarin Ali rapartiesten koppelt aan Nederlandse muziekrotten. In een aflevering zit rapper Ronnie Flex met volkszanger Harry Slinger. De 70-jarige Harry concludeert al snel dat Ronnie een nette jongen is. “Meneer en u. Die jongen is goed opgevoed.”

Dan moet Ronnie laten horen wat hij voor muziek maakt. De ‘bitches’ vliegen Harry om de oren. En Ronnie zweet. Hij is zenuwachtig. “Ik vind het echt moeilijk,” zegt Flex. Ali doet een analyse. Je voelt je comfortabel met je teksten voor jongeren. En als je dan met minder jongeren bent, wordt het al snel schunnig.”

“Maak je schunnige teksten?” vraagt Harry. Flex en Ali beginnen te lachen. “Best wel, best wel”, zegt Ronnie. “Ik denk nu: wat zeg ik allemaal?!”

Dan doet Harry een analyse: “Ik denk dat hoe brutaler ze op de bühne zijn, hoe verlegener ze misschien in de kleedkamer zijn.”

Waarom haal ik deze anekdote aan? Om aan te geven dat een rapper die stoere taal uitslaat, dit niet per se in de praktijk brengt. Daarbij vraag ik me af of je met zo’n aanklacht de wortel van het probleem aanpakt. Een rapper is een mooi zwart schaap, een uitvergroting van een probleem dat grijs is. #Metoo gaat voor mij over de erkenning dat het onze broers, buurjongens, ooms, zoons en vaders zijn die seksueel ongewenst gedrag vertonen. En dat we dat met zijn allen soort van accepteerden. Tot #metoo. Dat is een stuk complexer dan een rapper aan te klagen die vunzige liedjes maakt.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten