Rachel van de Pol: “Juich, want de Uil van Minerva is neergedaald!”

Rachel van de Pol, columnist Sublime

De Romeinse overwinningsspeech van Thierry Baudet zet onze columnist Rachel van de Pol aan het denken.

“Is er ook een plan B?”, schrijft een vriend van mij op zijn tijdlijn. Ook in mijn tijdlijn: Nederland staat nu in de top 5 gelukkigste landen ter wereld. En de overwinningsspeech van Thierry Baudet komt voorbij. Hij spreekt van de Uil van Minerva die is neergedaald. Die moet volgens hem de afgod die Transitie heet, verdrijven.

Ik moest even opzoeken wat Baudet daarmee bedoelde. Ik ken Minerva alleen maar van kotsende kakkers uit Leiden, maar in de oudheid stond dit kleine uiltje symbool voor kennis, wijsheid en scherpzinnigheid.

Niet verkeerd als er een deken van wijsheid over Nederland daalt, maar, positivo als ik ben, geloof ik dat we al best lekker bezig zijn. Zo las ik een column waarin een strafrechtadvocaat vertelde dat hij een vervelende zaak had aangenomen waar hij vroeger waarschijnlijk met een boog omheen was gelopen. Nu moest hij wel. Hij had net als zijn collega’s te maken met een krimpende markt. De criminaliteit daalde in Nederland over de hele linie, dus waren er simpelweg minder zaken te verdelen.

Nu vinden we dit soort berichten moeilijk te geloven. Emotie wint het nu eenmaal van koude cijfers. Je hebt een tientonner van een Minerva nodig om na een gewelddadig gezinsdrama te onthouden dat in West-Europa ‘slechts’ 1 op de 100.000 inwoners omkomt door geweld tegenover 30 in de middeleeuwen.

Daar zitten we dan in een van de gezondste en veiligste landen ter wereld, met een verkiezingsuitslag die volgens Frits Wester wijst op de grote onvrede in ons land. Ik hoop dat alle coalitieleiders de onderhandelingen ingaan met een uiltje op hun schouder.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten