Rachel van de Pol: “Leven en laten leven, behalve ongevaccineerden”

Rachel van de Pol, columnist Sublime

Columnist Rachel van de Pol snapt voor het eerst een glimp van de vaccinweigeraar.

Afgelopen weekend las ik een artikel waar mijn hart een opgetogen sprongetje van maakte. Voor het eerst gaat een groot kinderdagverblijf kinderen van vaccinweigerende ouders weren. Ze vergelijken deze aanpak met die van rokers: natuurlijk heeft u het recht om te doen met uw lichaam wat u wilt. En leve de keuzevrijheid. Zolang u er anderen maar niet mee tot last mee bent en zo vriendelijk wilt zijn het niet te doen in ons gebouw.

Leven en laten leven gaat nou eenmaal niet meer op als je met jouw manier van leven, het leven van mijn kind in gevaar brengt. En dat gaan vaccinweigeraars steeds meer voelen. In de Verenigde Staten, Italië en Duitsland zijn ze bezig met wettelijke verplichtingen, boetes en administratieve rompslomp. En het werkt. Als het teveel gedoe wordt, sneuvelen bij veel ouders hun principes.

Wat bijzonder genoeg niet werkt, is weigeraars beter informeren. Dat las ik in een artikel verderop in de krant over complottheorieën. Zie nou wel, zeggen de weigeraars, de overheid doet al die extra moeite omdát het niet waar is. Ontkennen is bevestiging!

Het probleem volgens onderzoekers is dat veel complottheorieën bestaan, omdat er wel degelijk schimmige dingen binnen de overheid en de farmaceutische industrie plaatsvinden. Corruptie, woekerprijzen, monopolisering en bonnetjesaffaires zijn geen zelfverzonnen sprookjes. En het wantrouwen neemt alleen maar toe wanneer politici en farmaceuten roepen dat het probleem niet bij hen ligt.

Voor het eerst snapte ik een glimp van de vaccinweigeraar. Maar ik ben nog steeds blij dat ik ze straks niet meer bij de kinderopvang hoef tegen te komen.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

4 reacties op “Rachel van de Pol: “Leven en laten leven, behalve ongevaccineerden”

 1. Rachel

  Beste Ida,
  Het BMR-vaccin dat beschermt tegen bof, mazelen en rode hond, krijgen kinderen pas vanaf 14 maanden. Kinderen kunnen vanaf drie maanden naar een kinderdagverblijf, dus met name jonge kinderen lopen wel degelijk risico in de nabijheid van ongevaccineerde kinderen.
  Vriendelijke groet,
  Rachel

 2. Ida

  Wat ik mijzelf afvraag is waarom de ouders van gevaccineerde kinderen zo’n probleem maken van het aanwezig zijn van ongevaccineerde kinderen. Indien het vaccin zo is ontwikkeld dat het z’n werk goed doet, hoef je als ouder toch niet bang te zijn voor een ‘ziek’ kind. Of komt de bemoeienis weer van een hele andere kant. Laten ministers zich weer inpakken door het grote geld. Rijkdom en macht. Verdeel en heers.
  Hoe zit het eigenlijk met die Christelijke partijen. Of spreken we hier van ‘geloof op grote wielen’ en heulen zij ook met de macht van het geld.
  Waar blijft mijn privacy, zelfbeschikkingsrecht en dergelijke.

 3. Rachel vande Pol

  Beste Rob,
  Het BMR-vaccin dat beschermt tegen bof, mazelen en rode hond, krijgen kinderen pas vanaf 14 maanden. Kinderen kunnen vanaf drie maanden naar een kinderdagverblijf gaan. Dus met name jonge kinderen lopen wel degelijk risico in de nabijheid van ongevaccineerde kinderen.
  Vriendelijke groet,
  Rachel

 4. Rob

  Wat vreemd…. je hoeft toch nergens bang voor te zijn als jouw kind wel is gevaccineerd, dat is toch de hele reden van het vaccineren?? Alleen de niet gevaccineerde kinderen lopen toch gevaar? (of klopt er toch iets niet met het vaccineren?). Kortom, grote flauwekul als je het mij vraagt.

Bericht achterlaten