Rachel van de Pol: “Waarom we binnenkort aan de kakelreepjes en blubschilfers moeten”

Rachel van de Pol, columnist Sublime

Volgens het Europees Parlement zijn wij verwarde burgers, maar schrijver Rachel van de Pol schaart zich liever onder de verontwaardigde burger.

Aankomende donderdag zijn de Europese verkiezingen, en het parlement dat dan gekozen wordt, staat voor een belangrijke beslissing. Kunnen we lekker vegaburgers, visvrije tonyn en vegetarische kipstuckjes blijven eten, of stappen we over op sojadisks, blubschilfers en kakelreepjes? Jaaha, Europarlementariërs zijn dermate bezorgd om verwarde burgers in de supermarkt, dat ze een voorstel van de landbouwcommissie hebben goedgekeurd voor een Europees verbod op vleesnamen voor vleesvervangers. Want volgens de initiatiefnemers hebben burgers het recht om te weten wat er op hun bord ligt.

Okay, duidelijk, maar nu even de praktijk. Stel, ik ben een flexitariër en ik denk: nou vanavond even geen vlees of vis. Ik sta voor een groen schap waarboven in koeienletters VEGETARISCH staat. Dan zie ik een biologische spinazieburger liggen. Bij kenmerken op de verpakking lees ik ‘veganistisch’ en ‘biologisch’. Dan denk ik toch niet: Jezus! wat zit er in die burger?! Ik bedoel, er staat spinazie op, maar je weet het maar nooit. Oooh, ik raak hiervan in de war. Ik kijk even verder. ‘Vega draadjesvlees bitterballen, vrij van vlees’. Oh my god, stop de kwelling van mijn brein. Zit hier nu wel of niet vlees in?!

Nou ja, je snapt mijn punt.

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat ik bovenmatig intelligent ben en ik als enige begrijp wat er op verpakkingen staat, maar ik kan nergens cijfers vinden die de claim van de landbouwcommissie onderbouwt, namelijk dat we massaal in de war raken van vega burgers.

Wel zijn er keiharde cijfers over Europese klimaatdoelstellingen en wat er nodig is om die te halen. Bijvoorbeeld minder vlees eten, wat we al moeilijk genoeg vinden. Dus hé, laten we vooral iets verzinnen wat het de burger nog moeilijker maakt.

Kortom: dit voorstel rammelt aan alle kanten. Een voorstel dat producenten van vleesvervangers miljarden gaat kosten. Miljarden die ze veel liever steken in het ontwikkelen van nog meer smakelijke vleesloze worstjes, burgers en schnitzels. Dus ben je deze week toch al lekker aan het stemmen en ben je net als ik een verontwaardigde burger? Dan kun je meedoen aan de volgende petities en acties:

  • #snitzelfgate – Een verkiezing van de Vegetarische Slager voor de meest verwarrende productnaam. Op dit moment gaat tijgerbrood, een bedreigde broodsoort, op kop.
  • Stop het vegaburger verbod – Succesvolle petitie van van ProVeg tegen het verbod van de Europese landbouwcommissie op vleesnamen voor vleesvervangers.
  • Ik ben een vegan burger – Koop een trui met ‘Ik ben een vegan burger’ om je uit te spreken over het betuttelende naam verbod van de Europese Unie. 

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten