Rachel van de Pol: “Wat ik van mijn moeder leerde”

Schrijfster Rachel van de Pol vertelt over het boek ‘Wat ik van mijn moeder leerde’. Dat niet alleen, je kunt het boek ook winnen! Woohoo! 


Vorige week kwam het boek ‘Wat ik van mijn moeder leerde’ uit. Het is een bundeling van levenslessen van bekende dochters en zonen uit de literatuur, kunst, politiek en sport. Zo vertelt Ellie Lust dat ze onrecht wilde bestrijden, omdat ze weet hoe het is om gepest te worden. Haar moeder stak haar uit zuinigheid in tweedehandsjes en knipte het haar van Ellie in een verschrikkelijke bloempot.

Schrijfster Roos Schlikker leerde door haar manisch depressieve moeder om niet te oordelen. ‘Medeleven, dat is wat zij me leerde. Zij voor wie haar eigen leven soms zo moeilijk was.’
Ook ik mocht een bijdrage leveren aan deze verhalenbundel. Mijn moeder gaf mij mildheid mee. Ondanks moeilijke gebeurtenissen in haar jeugd, wist ze haar vader te vergeven, omdat ze inzag dat hij een kind van zijn tijd was. Hierdoor was ik weer in staat mijn moeder te vergeven toen ik geconfronteerd werd met haar menselijkheid.

Mijn verhaal heet daarom: ‘Blinde vlek vol liefde’. Wanneer ouders tekortschieten in de ogen van hun kinderen wordt dit meestal veroorzaakt door een blinde vlek, de optelsom van opvoeding, karakter, tijdgeest, levensloop en omstandigheden, en zelden door een gebrek aan liefde. Dat laatste heb ik gelukkig nooit ervaren.
Levenslessen die je als ouder aan je kind meegeeft zijn lang niet altijd de lessen die je bewust mee wilde geven. Ze zitten ironisch genoeg ook in je tekortkomingen.

Nu ben ik heel benieuwd wat jij van je moeder leerde. Deel je verhaal via onze socials of onze website en maak kans op het boek ‘Wat ik van mijn moeder leerde’.

De Sublime Columns: maandag t/m vrijdag om 12.30: experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten