Rachel van de Pol: “Wie zorgt er dan voor de zieke kinderen?”

Rachel van de Pol, columnist Sublime

Fijn dat de zorg in Nederland zo goed is, maar schrijver Rachel van de Pol vraagt zich af: wie zorgt er voor de verzorgers?

Afgelopen weekend raakte ik aan de praat met een andere moeder in een speeltuin. Haar zoontje Benjamin is een paar maanden ouder dan mijn dochter Norah, en had het eerste jaar van zijn leven voornamelijk in het ziekenhuis doorgebracht. Talloze operaties vanwege zijn hazenlip, defecte nieren en ga zo maar door.

Toevallig kende deze moeder mijn zusje. Die had als kinderverpleegkundige uren aan het bed van Benjamin doorgebracht. “Ik zou dat beroep niet kunnen”, zei de moeder. “Al die ellende en die piepjes.” “Piepjes?”, vroeg ik. “Nou ja, dat je bezig bent met een kind en dan opgepiept wordt en ter plekke moet bepalen hoe ernstig de oproep is, terwijl je rustig moet blijven naar de mensen waar je op dat moment mee bezig bent.”

De moeder gaf toe dat ze door de stress niet altijd even aardig was naar het personeel. Aan gestreste ouders of piepjes is mijn zusje al lang gewend. Ze blijft cool onder een open been, prikt zonder te knipperen zes keer en maakt ondertussen een grap waardoor het kind het bijna nog leuk vindt ook.

Ik vind het daarom des te schrijnender dat ik haar het laatste jaar steeds bedrukter van werk zie komen. Het personeelstekort in de zorg is zo ernstig dat mijn zusje en haar collega’s het zelf niet kunnen veroorloven ziek te worden, en dus valt de een na de ander om. Onlangs raakte mijn zusje zelf door een heftige allergische reactie in ademnood. Gelukkig was ze op haar werk en was een EpiPen snel gevonden. De volgende dag ging ze weer naar haar werk, terwijl het nog helemaal niet goed ging. Natuurlijk had ze zich ziek moeten melden en dat ligt ook bij mijn zusje zelf. Maar op zo’n moment neemt een vraag het altijd van haar over: wie zorgt er dan voor de zieke kinderen?

Ik denk wel eens: wie zorgt er dan voor jou? Ik heb geen kant-en-klare oplossing, maar mocht je deze week in het ziekenhuis zijn, wees dan in ieder geval lief voor het personeel.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten