Radboudumc helpt patiënten fitter te worden voor een operatie
1

Radboudumc helpt patiënten fitter te worden voor een operatie

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van maandag 28 juni 2021. 

Radboudumc helpt patiënten fitter te worden voor een operatie

Het Radboudumc gaat patiënten die geopereerd moeten worden, vooraf helpen hun conditie te verbeteren. Patiënten kunnen bijvoorbeeld ondersteuning krijgen bij het sporten en bij het veranderen van hun eet- en drinkgewoonten. Ook wordt er mentale ondersteuning geboden, zo schrijft het AD vandaag.

Het idee is dat een fittere patiënt ook sneller herstelt. Uit eerder onderzoek van het Radboud bleek dat patiënten met darmkanker die zo’n fitheidsprogramma volgden, na de operatie twee dagen korter in het ziekenhuis hoefden te blijven.

De aanpak is in eerste instantie alleen beschikbaar voor patiënten met kanker, maar de komende jaren moet het programma voor alle patiënten worden opengesteld.
Een aantal grote verzekeraars ondersteunt het zogeheten Fit4Surgery-programma.

Den Haag gaat onderzoek doen naar eigen slavernijverleden

Na Rotterdam, Utrecht en Amsterdam wil ook Den Haag onderzoek doen naar het eigen slavernijverleden. Dat meldt de NOS.

De verwachting is dat het onderzoek ook inzichten zal geven over het nationale slavernijverleden, omdat de Staten-Generaal van oudsher in Den Haag zit. Het rapport gaat ook in op het aanbieden van excuses.

Vorige week stuurden de vier grote steden een brief naar het kabinet. Daarin pleitten ze voor een landelijk onderzoek en voor een nationale vrije dag om de afschaffing van de slavernij te herdenken. Die brief is nog niet beantwoord.

Amsterdam wordt een 30-kilometer-stad

Als je over twee jaar vanaf de ringweg de stad in rijdt, zijn snelheden van 50 er niet meer bij: de 30-zone geldt dan voor de hele bebouwde kom, met uitzondering van een paar hoofdwegen.

De maatregel moet de stad schoner en ook een stuk veiliger maken, schrijft Trouw. Als een auto 50 rijdt, is de kans dat een voetganger overlijdt door een aanrijding drie keer groter dan met een snelheid van 30 km/pu.

Volgens de krant zijn ook ondernemers positief over de plannen: zij denken dat een autoluwe omgeving de zaken goed kan doen.

Lego onthult steentje van gerecycled plastic

Het legosteentje van gerecyclede PET-flessen vormt een duurzamer alternatief voor lego op basis van aardolie. Het gaat nog om een prototype, maar het voldoet al aan alle veiligheidseisen, meldt het merk.

Het gaat het nog wel even duren voordat de gerecyclede steentjes te koop zijn. Er moet nog het een en ander getest worden, bijvoorbeeld hoe ze de lego het best kunnen kleuren.

Studie: Laat de natuurlijke vijand van het plaaginsect het werk van landbouwgif doen

Landbouwgif zorgt ervoor dat insectenplagen op de lange termijn eerder toe- dan afnemen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam waar Trouw over schrijft.

Bestrijdingsmiddelen doden immers niet alleen het zogenoemde ‘plaaginsect’, maar ook zijn natuurlijke vijand. Bovendien haalt het gif ook het eten van die natuurlijke vijand weg. Hierdoor kan het plaaginsect sneller herstellen dan het beestje dat ‘m kan tegenhouden.

De onderzoekers raden aan om meer te kijken naar het effect van bestrijdingsmiddelen op de lange termijn. Ook stellen ze dat boeren natuurlijke vijanden van insecten kunnen stimuleren, bijvoorbeeld door bloemrijke akkerranden aan te leggen op hun land.

Rugbybal-vormige schedel duidt op nieuwe menssoort

Een extreem breed gezicht, een schedel als een rugbybal en zware wenkbrauw-bogen.
Zo omschrijft NRC de schedel die zo’n 140.000 jaar onder de grond lag in China, en die nu is onderzocht.

Experts denken dat ‘ie toebehoorde aan een nieuwe menssoort; de Homo Longi, oftewel de drakenmens.

De ontdekking geeft een completer beeld van de menselijke evolutie, maar de vondst zorgt ook onenigheid onder wetenschappers: ze denken heel verschillend over hoe de mens moet worden ingedeeld in soorten.

Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
10:02 Robert Palmer
every kinda people robert palmer
09:54 Leon Bridges
motorbike leon bridges
09:50 SWV
right here swv
09:47 Al Jarreau
love is waiting al jarreau
09:43 Erasmo Carlos
cachaca mecanica erasmo carlos
09:40 Mayer Hawthorne
the walk mayer hawthorne
09:37 Amy Winehouse
moody's mood for love amy winehouse
09:33 Toto
georgy porgy (intro harder) toto
09:27 Al Green
tired of being alone al green
09:21 Gregory Porter
if love is overrated gregory porter