Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Raphael Saadiq brengt mini-docu uit
19

Raphael Saadiq brengt mini-docu uit

Sander de Heer luisterde naar het nieuwe album van Raphael Saadiq, zijn nieuwste release sinds 2011. Wat hij ervan vindt, lees je hier. Bekijk ook de mini-docu over het album.

 

Voor wie denkt dat de grote namen uit de soulmuziek alleen voortkomen uit de sixties, wil ik toch graag een discussie opwerpen. In de jaren negentig ontstond een hele nieuwe generatie met namen als D’Angelo, 2Pac, Maxwell, the Fugees en Raphael Saadiq. Die laatste naam hoorde ik voor het eerst in het swingbeatgezelschap ‘Tony! Toni Toné’. Het was de tijd van glibberige, zoete smooth soul uit Amerika en mooie close harmony van dames als En Vogue en TLC, maar ook van hiphop en rap – natuurlijk met Snoop Dogg, dr. Dre en Puff Daddy.

Saadiq bewoog daar mooi tussendoor met een combinatie van alles, een pionier van de neo-soul. Zo vormde hij in de zeroes een drietal met Dawn Robinson (En Vogue) en Ali Shaheed Muhammad (A Tribe Called Quest). Samen maakten ze muziek, die echt niet in een hokje viel te stoppen. Geen wonder dat Saadiq daarna gevraagd werd om albums te produceren voor grote namen als Erykah Badu, Joss Stone, John Legend, Solange, Stevie Wonder en Lady Gaga.

Toch was er ook een donkere periode in zijn leven. In 1998 overleed zijn verslaafde broer aan een overdosis. Saadiqs nieuwe album, zijn eerste solo-album in acht jaar, is zijn meest persoonlijke en verwijst naar zijn broer “Jimmy Lee”. Hij deed er jaren over om te begrijpen waarom zijn broer zo worstelde met het leven en hoe een verslaafde zich voelt, die telkens maar één uitweg weet.

Met teksten als “How can I change the world, but can’t change myself” is het soms een donkere boodschap, maar met speeches van priesters verwerkt in de muziek, geeft hij toch hoop. “Wake up America, it’s time for turning tables”. Saadiq beseft duidelijk dat er meer mis is met Amerika, dan alleen het zware leven dat zijn verslaafde broer had. Hij zingt over de gevangenis op Riker’s Island, waar misstanden en corruptie aan de orde van de dag was. De beats zijn soms rauw, maar ook weer warm en soulful, zoals we van Saadiq kennen.

Even doorbijten dus na zijn vorige albums “Stone Rollin’ en “The Way I See it”, maar zeker de moeite waard als je van een eerlijke boodschap houdt.

Bekijk hier de mini-docu die Saadiq uitbracht bij het album:

 

 


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
18:53 Ronny Jordan
no pay, no play (i) ronny jordan
18:50 Bobby Womack
california dreamin' bobby womack
18:47 Tuxedo
on a good one tuxedo
18:43 Brownstone
if you love me brownstone
18:39 Jarrod Lawson
music and it's magical way jarrod lawson
18:35 Rufus & Chaka Khan
ain't nobody rufus & chaka khan
18:27 Mariah Carey
honey mariah carey
18:24 Pete Philly & Perquisite
relieved (new generation rmix) pete philly & perquisite
18:20 Steely Dan
do it again steely dan
18:16 The Isley Brothers ft. Ronald Isley & Snoop Dogg
friends & family the isley brothers ft. ronald isley & snoop dogg