Red de neushoorn, neem een obligatie 

Kan een financieel instrument helpen om bedreigde diersoorten te redden? Een obligatielening die volgend jaar op de markt komt, moet dat uitwijzen.

De Afrikaanse zwarte neushoorn wordt met uitsterven bedreigd. Dat komt met name door stropers: de hoorn van het dier is erg gewild in China en Vietnam. Daar wordt geloofd dat een poeder gemaakt van de hoorn geneeskundige krachten heeft. Het zou bijvoorbeeld helpen tegen kanker en onvruchtbaarheid. In totaal zijn er wereldwijd nog maar zo’n 5500 zwarte neushoorns over. 

Het onderzoeksgenootschap Zoological Society of London en Conservation Capital, een financieringsinstelling voor natuurbehoud, lanceren daarom een obligatielening – met het doel de diersoort te beschermen. 

In totaal wordt voor 50 miljoen dollar aan obligaties uitgegeven. Dat geld wordt geïnvesteerd in natuurparken in Kenia en Zuid-Afrika. Groeit de populatie zwarte neushoorns, dan krijg je als belegger meer rente. Gaat het slechter met de neushoorn, dan verliest je juist geld. De rente wordt betaald door overheden, natuurorganisaties en donateurs. 

Volgens Trouw zijn de verwachtingen rondom deze bijzondere vorm van financiering hoog. Want het unieke aan de constructie is dat hij niet alleen financieel aantrekkelijk is: de belegger levert ook nog eens een bijdrage aan de natuur. 


Bericht achterlaten