Red de neushoorn, neem een obligatie
19

Red de neushoorn, neem een obligatie

Kan een financieel instrument helpen om bedreigde diersoorten te redden? Een obligatielening die volgend jaar op de markt komt, moet dat uitwijzen.

De Afrikaanse zwarte neushoorn wordt met uitsterven bedreigd. Dat komt met name door stropers: de hoorn van het dier is erg gewild in China en Vietnam. Daar wordt geloofd dat een poeder gemaakt van de hoorn geneeskundige krachten heeft. Het zou bijvoorbeeld helpen tegen kanker en onvruchtbaarheid. In totaal zijn er wereldwijd nog maar zo’n 5500 zwarte neushoorns over.

Het onderzoeksgenootschap Zoological Society of London en Conservation Capital, een financieringsinstelling voor natuurbehoud, lanceren daarom een obligatielening – met het doel de diersoort te beschermen.

In totaal wordt voor 50 miljoen dollar aan obligaties uitgegeven. Dat geld wordt geïnvesteerd in natuurparken in Kenia en Zuid-Afrika. Groeit de populatie zwarte neushoorns, dan krijg je als belegger meer rente. Gaat het slechter met de neushoorn, dan verliest je juist geld. De rente wordt betaald door overheden, natuurorganisaties en donateurs.

Volgens Trouw zijn de verwachtingen rondom deze bijzondere vorm van financiering hoog. Want het unieke aan de constructie is dat hij niet alleen financieelaantrekkelijk is: de belegger levert ook nog eens een bijdrage aan de natuur.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
17:02 Jacksons
can you feel it jacksons
16:53 Jose James
i need your love jose james
16:50 Prince
raspberry beret prince
16:44 Boyz II Men
end of the road boyz ii men
16:39 Isley Brothers
the highways of my life isley brothers
16:36 Koop ft. Yukimi Nagano
i see a different you koop ft. yukimi nagano
16:30 Mark Ronson and Amy Winehouse
valerie mark ronson and amy winehouse
16:22 Curtis Harding
i won't let you down curtis harding
16:18 Tony Bennett & Lady Gaga
i get a kick out of you tony bennett & lady gaga
16:15 Chi-Lites
are you my woman chi-lites