Red de neushoorn, neem een obligatie
19

Red de neushoorn, neem een obligatie

Kan een financieel instrument helpen om bedreigde diersoorten te redden? Een obligatielening die volgend jaar op de markt komt, moet dat uitwijzen.

De Afrikaanse zwarte neushoorn wordt met uitsterven bedreigd. Dat komt met name door stropers: de hoorn van het dier is erg gewild in China en Vietnam. Daar wordt geloofd dat een poeder gemaakt van de hoorn geneeskundige krachten heeft. Het zou bijvoorbeeld helpen tegen kanker en onvruchtbaarheid. In totaal zijn er wereldwijd nog maar zo’n 5500 zwarte neushoorns over.

Het onderzoeksgenootschap Zoological Society of London en Conservation Capital, een financieringsinstelling voor natuurbehoud, lanceren daarom een obligatielening – met het doel de diersoort te beschermen.

In totaal wordt voor 50 miljoen dollar aan obligaties uitgegeven. Dat geld wordt geïnvesteerd in natuurparken in Kenia en Zuid-Afrika. Groeit de populatie zwarte neushoorns, dan krijg je als belegger meer rente. Gaat het slechter met de neushoorn, dan verliest je juist geld. De rente wordt betaald door overheden, natuurorganisaties en donateurs.

Volgens Trouw zijn de verwachtingen rondom deze bijzondere vorm van financiering hoog. Want het unieke aan de constructie is dat hij niet alleen financieelaantrekkelijk is: de belegger levert ook nog eens een bijdrage aan de natuur.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
08:25 The Teskey Brothers
so caught up the teskey brothers
08:22 Van Morrison
got to go where the love is van morrison
08:18 Macy Gray
sweet baby macy gray
08:14 Aretha Franklin
call me aretha franklin
08:11 Paolo Nutini
new shoes paolo nutini
08:07 Light Of The World
london town light of the world
08:02 Prince
diamonds and pearls prince
07:51 Fun Lovin' Criminals
love unlimited fun lovin' criminals
07:47 Michelle David & Gospel Sessions
yes i am michelle david & gospel sessions
07:44 Tammi Terrell
all i do is think about you tammi terrell