Maak kans op een boxspring! - Klik Hier
Red de neushoorn, neem een obligatie
19

Red de neushoorn, neem een obligatie

Kan een financieel instrument helpen om bedreigde diersoorten te redden? Een obligatielening die volgend jaar op de markt komt, moet dat uitwijzen.

De Afrikaanse zwarte neushoorn wordt met uitsterven bedreigd. Dat komt met name door stropers: de hoorn van het dier is erg gewild in China en Vietnam. Daar wordt geloofd dat een poeder gemaakt van de hoorn geneeskundige krachten heeft. Het zou bijvoorbeeld helpen tegen kanker en onvruchtbaarheid. In totaal zijn er wereldwijd nog maar zo’n 5500 zwarte neushoorns over.

Het onderzoeksgenootschap Zoological Society of London en Conservation Capital, een financieringsinstelling voor natuurbehoud, lanceren daarom een obligatielening – met het doel de diersoort te beschermen.

In totaal wordt voor 50 miljoen dollar aan obligaties uitgegeven. Dat geld wordt geïnvesteerd in natuurparken in Kenia en Zuid-Afrika. Groeit de populatie zwarte neushoorns, dan krijg je als belegger meer rente. Gaat het slechter met de neushoorn, dan verliest je juist geld. De rente wordt betaald door overheden, natuurorganisaties en donateurs.

Volgens Trouw zijn de verwachtingen rondom deze bijzondere vorm van financiering hoog. Want het unieke aan de constructie is dat hij niet alleen financieelaantrekkelijk is: de belegger levert ook nog eens een bijdrage aan de natuur.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
15:14 H.E.R.
hold on h.e.r.
15:10 Santana  ft. Wyclef Jean
maria maria santana ft. wyclef jean
15:06 Nikky Yanosky
bienvenue dans ma vie nikky yanosky
15:02 Temptations
treat her like a lady temptations
14:55 Brass Contruction
movin' brass contruction
14:50 Randy Crawford
knockin' on heaven's door randy crawford
14:47 Shawn Mendes
lost in japan shawn mendes
14:44 Edwin Starr
25 miles edwin starr
14:39 Janet Jackson
that's the way love goes janet jackson
14:35 Donald Fagen
i'm not the same without you donald fagen