Robots op de werkvloer. Kans of bedreiging?

Gaan robots onze banen inpikken? Het antwoord is nee. Dat lezen we vanochtend in Trouw.

Vaak worden ze als een bedreiging gezien, maar uit cijfers van Robotic Industries Association blijkt dat ze juist meer werkgelegenheid opleveren. Robots zijn dus eigenlijk banenmakers. 

De brancheorganisatie onderzocht de verkoop van robots in de afgelopen 22 jaar in Noord-Amerika. Wat blijkt: iedere keer dat de verkoop van de machines omhoog ging, daalde de werkloosheid. Omgekeerd was dat hetzelfde geval: wanneer de verkoop van de robots daalde steeg de werkloosheid. 

Miel Timmers van VDL Groep bevestigt dat robots voor meer werkgelegenheid zorgen. Het bedrijf is actief in de autobranche en maakt volop gebruik van robots in de fabrieken. Volgens hem wordt de kwaliteit van het product alleen maar groter omdat mens en machine goed samenwerken. Daarom is het bedrijf concurrerend, kan het hard groeien en dat levert weer meer banen op in de hele organisatie. 

Nu zijn wij benieuwd of jij je zorgen maakt over de komst van robots? Geloof je erin dat een robot meer werk oplevert, of het werk misschien makkelijker en leuker maakt? Of zie je zo’n machine toch vooral als een bedreiging? Laat het weten in de discussiegroep van Nieuws van de Vooruitgang op Facebook.

Bericht achterlaten