Maak kans op een boxspring! - Klik Hier
Rotterdamse haven heeft wereldprimeur
18

Rotterdamse haven heeft wereldprimeur

Container 42 vertrekt vandaag uit de haven van Rotterdam. Dat is niet zomaar een vrachtcontainer, maar eentje vol met sensoren en meetapparatuur.

Daarmee kun je op afstand zien of er bijvoorbeeld iets beweegt in de container, wat de temperatuur is binnen en zelfs of er bepaalde geuren vrijkomen. Bovendien zorgen meerdere gps-systemen ervoor dat je altijd weet waar de container zich precies bevindt.

Nu is het nog vaak zo dat een container tussen het moment van laden en lossen wekenlang van de radar verdwijnt. Daarmee loopt de containerlogistiek jaren achter op andere diensten. Als je bijvoorbeeld een pizza bestelt, kun je in de meeste gevallen gewoon zien dat de bezorger onderweg is en waar hij zich bevindt.

Het is voor het eerst dat we vrachtcontainers op deze manier van minuut tot minuut kunnen volgen. Dat moet ervoor zorgen dat ze minder snel kwijtraken en dat er minder wordt gesmokkeld.

Een mooie bonus is dat Container 42 bedekt is met zonnepanelen. Het is de bedoeling dat hij zelf gaat meten hoeveel zonne-energie er wordt opgewekt tijdens de reis op zee.

Volgens Havenbedrijf Rotterdam zijn deze ontwikkelingen nog maar het begin van een slimmere havenlogistiek. De verwachting is dat containers op termijn kunnen ‘praten’ met de kranen waar ze door verplaatst worden en zelfs hun eigen douanepapieren invullen.

Meer informatie via NOS.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
02:42 Macy Gray
sexual revolution macy gray
02:37 Gladys Knight
midnight train to georgia gladys knight
02:33 Alain Clark
wonderful day alain clark
02:30 Samm Henshaw
our love samm henshaw
02:27 Gregory Porter
hey laura gregory porter
02:23 Toto
georgy porgy (intro harder) toto
02:19 Jarrod Lawson
be the change jarrod lawson
02:16 Fontella Bass
rescue me fontella bass
02:12 Zero 7
home (renegades of jazz remix) zero 7
02:08 Earth Wind and Fire
got to get you into my life earth wind and fire