Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Rotterdamse haven heeft wereldprimeur
18

Rotterdamse haven heeft wereldprimeur

Container 42 vertrekt vandaag uit de haven van Rotterdam. Dat is niet zomaar een vrachtcontainer, maar eentje vol met sensoren en meetapparatuur.

Daarmee kun je op afstand zien of er bijvoorbeeld iets beweegt in de container, wat de temperatuur is binnen en zelfs of er bepaalde geuren vrijkomen. Bovendien zorgen meerdere gps-systemen ervoor dat je altijd weet waar de container zich precies bevindt.

Nu is het nog vaak zo dat een container tussen het moment van laden en lossen wekenlang van de radar verdwijnt. Daarmee loopt de containerlogistiek jaren achter op andere diensten. Als je bijvoorbeeld een pizza bestelt, kun je in de meeste gevallen gewoon zien dat de bezorger onderweg is en waar hij zich bevindt.

Het is voor het eerst dat we vrachtcontainers op deze manier van minuut tot minuut kunnen volgen. Dat moet ervoor zorgen dat ze minder snel kwijtraken en dat er minder wordt gesmokkeld.

Een mooie bonus is dat Container 42 bedekt is met zonnepanelen. Het is de bedoeling dat hij zelf gaat meten hoeveel zonne-energie er wordt opgewekt tijdens de reis op zee.

Volgens Havenbedrijf Rotterdam zijn deze ontwikkelingen nog maar het begin van een slimmere havenlogistiek. De verwachting is dat containers op termijn kunnen ‘praten’ met de kranen waar ze door verplaatst worden en zelfs hun eigen douanepapieren invullen.

Meer informatie via NOS.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
15:38 UB40
red red wine ub40
15:34 D'Angelo
really love d'angelo
15:30 Patrice Rushen
forget me nots patrice rushen
15:22 Montell Jordan
get it on tonight montell jordan
15:17 Stevie Wonder
don't you worry 'bout a thing stevie wonder
15:13 De La Soul & Chaka Khan
all good de la soul & chaka khan
15:09 Kool & The Gang
get down on it kool & the gang
15:06 Michelle David & Gospel Sessions
yes i am michelle david & gospel sessions
15:02 SZA & Justin Timberlake
the other side (from trolls world tour) sza & justin timberlake
14:52 Sergio Mendes ft. Ledisi
waters of march sergio mendes ft. ledisi