Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Rotterdamse haven heeft wereldprimeur
18

Rotterdamse haven heeft wereldprimeur

Container 42 vertrekt vandaag uit de haven van Rotterdam. Dat is niet zomaar een vrachtcontainer, maar eentje vol met sensoren en meetapparatuur.

Daarmee kun je op afstand zien of er bijvoorbeeld iets beweegt in de container, wat de temperatuur is binnen en zelfs of er bepaalde geuren vrijkomen. Bovendien zorgen meerdere gps-systemen ervoor dat je altijd weet waar de container zich precies bevindt.

Nu is het nog vaak zo dat een container tussen het moment van laden en lossen wekenlang van de radar verdwijnt. Daarmee loopt de containerlogistiek jaren achter op andere diensten. Als je bijvoorbeeld een pizza bestelt, kun je in de meeste gevallen gewoon zien dat de bezorger onderweg is en waar hij zich bevindt.

Het is voor het eerst dat we vrachtcontainers op deze manier van minuut tot minuut kunnen volgen. Dat moet ervoor zorgen dat ze minder snel kwijtraken en dat er minder wordt gesmokkeld.

Een mooie bonus is dat Container 42 bedekt is met zonnepanelen. Het is de bedoeling dat hij zelf gaat meten hoeveel zonne-energie er wordt opgewekt tijdens de reis op zee.

Volgens Havenbedrijf Rotterdam zijn deze ontwikkelingen nog maar het begin van een slimmere havenlogistiek. De verwachting is dat containers op termijn kunnen ‘praten’ met de kranen waar ze door verplaatst worden en zelfs hun eigen douanepapieren invullen.

Meer informatie via NOS.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
18:53 Ronny Jordan
no pay, no play (i) ronny jordan
18:50 Bobby Womack
california dreamin' bobby womack
18:47 Tuxedo
on a good one tuxedo
18:43 Brownstone
if you love me brownstone
18:39 Jarrod Lawson
music and it's magical way jarrod lawson
18:35 Rufus & Chaka Khan
ain't nobody rufus & chaka khan
18:27 Mariah Carey
honey mariah carey
18:24 Pete Philly & Perquisite
relieved (new generation rmix) pete philly & perquisite
18:20 Steely Dan
do it again steely dan
18:16 The Isley Brothers ft. Ronald Isley & Snoop Dogg
friends & family the isley brothers ft. ronald isley & snoop dogg