Yay of nay: polsbandje laat je werkgever weten… - Klik Hier
Rotterdamse haven heeft wereldprimeur
18

Rotterdamse haven heeft wereldprimeur

Container 42 vertrekt vandaag uit de haven van Rotterdam. Dat is niet zomaar een vrachtcontainer, maar eentje vol met sensoren en meetapparatuur.

Daarmee kun je op afstand zien of er bijvoorbeeld iets beweegt in de container, wat de temperatuur is binnen en zelfs of er bepaalde geuren vrijkomen. Bovendien zorgen meerdere gps-systemen ervoor dat je altijd weet waar de container zich precies bevindt.

Nu is het nog vaak zo dat een container tussen het moment van laden en lossen wekenlang van de radar verdwijnt. Daarmee loopt de containerlogistiek jaren achter op andere diensten. Als je bijvoorbeeld een pizza bestelt, kun je in de meeste gevallen gewoon zien dat de bezorger onderweg is en waar hij zich bevindt.

Het is voor het eerst dat we vrachtcontainers op deze manier van minuut tot minuut kunnen volgen. Dat moet ervoor zorgen dat ze minder snel kwijtraken en dat er minder wordt gesmokkeld.

Een mooie bonus is dat Container 42 bedekt is met zonnepanelen. Het is de bedoeling dat hij zelf gaat meten hoeveel zonne-energie er wordt opgewekt tijdens de reis op zee.

Volgens Havenbedrijf Rotterdam zijn deze ontwikkelingen nog maar het begin van een slimmere havenlogistiek. De verwachting is dat containers op termijn kunnen ‘praten’ met de kranen waar ze door verplaatst worden en zelfs hun eigen douanepapieren invullen.

Meer informatie via NOS.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
20:16 Leon Bridges & Lucky Daye
all about you leon bridges & lucky daye
20:12 Carl Carlton
she's a bad mama jama carl carlton
20:08 Bruno Mars
that's what i like bruno mars
20:05 Donald Fagen
maxine donald fagen
20:01 Gabrielle
rise gabrielle
19:51 Coralie Clement
l'ombre et la lumiere coralie clement
19:48 Destiny's Child
independent women (pt.1) destiny's child
19:44 Black Pumas
black moon rising black pumas
19:41 Junior
mama used to say junior
19:38 C-Mon & Kypski  ft. Wouter Hamel
make my day c-mon & kypski ft. wouter hamel