Sander Schimmelpenninck: “Niet voor alle kinderen is een erfenis een gouden lepel”

Sander Schimmelpennink, gastcolumnist Sublime

Hoofdredacteur Quote Sander Schimmelpenninck is gastcolumnist in de Freedom Week van Sublime. Hij spreekt zich uit over de potentiële vrijheidsbeperking van een zak geld.

Omdat ik mij regelmatig uitspreek voor een stevige erfbelasting word ik op Twitter veelvuldig aangevallen door Libertarische typjes. Zij verwijten mij links en communistisch te zijn en vinden dat een Quote-hoofdredacteur blind op dient te komen voor de rijken. Ik leg dan altijd uit dat Quote helemaal niet staat voor de rijken maar voor ondernemerschap en de selfmade man. Voor mensen die op eigen kracht op basis van hun eigen talent en werklust van wat willen maken van hun leven. Ondernemen gaat om creëren om iets scheppen en iets toevoegen aan de economie.

Sommige mensen zeggen dan: “Ik wil de vrijheid hebben om te doen met mijn geld wat ik wil, ook na mijn dood. Ik wil de vrijheid hebben om mijn kinderen rijk te maken.” Maar waar eindigt de eigen vrijheid en begint die van een ander? De liberale uitvinding van de erfbelasting zorgt voor een kleine correctie op enorme verschillen die van generatie op generatie worden doorgegeven. En dat is goed voor een gelijk speelveld, zodat de beste boven komt drijven en iedereen de vrijheid heeft om het te maken.

Iedereen vindt belasting betalen vervelend, maar het hoort bij beschaving dat je verder kan denken dan je eigen belang. En andere mensen die misschien minder geluk hebben met hun ouders ook de kans geeft om het te maken. Bovendien, als grote bedrijven en rijke particulieren hun fair share gaan betalen kan de belasting op geld waarvoor je werkt omlaag. En dat wil iedereen die liever werkt voor zijn geld dan zijn hand ophoudt.

En er is nog iets; niet voor alle kinderen is een erfenis een gouden lepel. Oké, het is wellicht een minderheid, maar een erfenis kan ook als een gouden rugzak voelen. Veel erfgenamen worstelen met de verwachting het familiebedrijf voort te zetten en een erfenis kan niet alleen lui maken, maar ook verstikkend en vrijheidsbeperkend zijn. Of, zoals een zoon van een Quote-500-lid mij laatst toevertrouwde: mijn pa heeft mij met zijn erfenis de kans ontnomen om selfmade te worden.

De Sublime columns hoor je maandag t/m vrijdag om 12.30! Experts uit alle hoeken van de samenleving met een frisse kijk op de wereld.

Bericht achterlaten