Santé! Fransen stappen over op gifvrije wijn

Fransen stappen over op gifvrije wijn

De Bordeauxstreek is luilekkerland voor de wijnliefhebber, maar het pesticidengebruik van de wijnindustrie is daar veel te hoog. Toch lijkt daar nu verandering in te komen…

De streek rond het Franse Bordeaux produceert de meest exclusieve (en prijzige) wijnen ter wereld. Misschien nip je nu wel tijdens je vakantie van een heerlijke Château Pape Clément. Maar er zit gif op de druiven en die maakt mensen ziek, waardoor de reputatie van de Bordeauxwijnen een flinke klap krijgt te verduren, schrijft het AD.

Zo kreeg Sylvie Berger de ziekte van Parkinson nadat ze jaren op een wijnboerderij in de streek had gewerkt – volgens artsen veroorzaakt door het gif op de druiven. Sylvie won een rechtszaak tegen haar werkgever in Frankrijk, wat een doorbraak betekende. Het leidde tot hevige discussies in de wijnindustrie.

LEES OOK: Trend: gratis biertje in ruil voor een vuilniszak zwerfafval

Veel boeren in de beroemde wijnstreek willen nu overstappen op biologische wijn. In Frankrijk is nog maar 8 procent van alle wijnen biologisch. En dat terwijl in Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika minimaal 95 procent van alle wijngaarden een duurzaamheidscertificaat heeft. Frankrijk loopt dus achter en gebruikt te veel bestrijdingsmiddelen.

Volgens deskundigen staat Bordeaux op een keerpunt omdat het ecologisch bewustzijn onder consumenten groeit. Een paar wereldberoemde wijnhuizen willen overstappen op biologisch. Zo ging het befaamde Château Latour eind vorig jaar biologische wijn produceren, en Château d’Yquem heeft te kennen gegeven hetzelfde te willen doen. Dat zou wel eens voor een domino-effect kunnen zorgen in de regio, schrijft het AD.

Bericht achterlaten