Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
3 x Hans Dulfer op z’n best
20

3 x Hans Dulfer op z’n best

Beroemd of Amerikaan, dat wilde hij worden. En beroemd worden, dat is zeker gelukt. Jazzsaxofonist Hans Dulfer wordt 80 jaar én zit 65 jaar in het vak. Wij zetten 3 mooie optredens van hem voor je op een rij.

 

Hoeveel of hoe lovend je ook over saxofonist Hans Dulfer schrijft: je doet hem altijd tekort. Want deze rasmuzikant heeft een indrukwekkende staat van dienst. Een ‘dulfografie’ aan jazz kun je aan hem wijden, zo noemt hij zelf zijn biografie. Zijn tachtigste verjaardag en 65-jarig jubileum zijn een goed moment om stil te staan bij zijn indrukwekkend cv. Daarom: drie muziekvideo’s van de jubilerend jazzmuzikant.

1. ‘Terror Madness’ bij ‘Vrije Geluiden’

Dit optreden stamt uit 2014 waar Hans met zijn band bij ‘Vrije Geluiden’ speelt. Een goed voorbeeld van hoe Hans met zijn tijd mee is gegaan. Hij probeert veel nieuwe dingen en proeft nieuwe stromingen, maar blijft uiteindelijk altijd trouw aan de jazz. ‘Terror Madness’ is een nummer met duidelijke elektronische invloeden, maar de groove en improvisatie zijn onmiskenbare jazz. Je kunt niet stil blijven zitten!

 

 

Dulfer was destijds te gast bij de VPRO vanwege het 40-jarig bestaan van het Bimhuis, de jazztempel van Nederland, waarvan hij mede-oprichter is, samen met blazer Willem Breuker en pianist Misha Mengelberg. Inmiddels is het alweer 45 jaar geleden dat het Bimhuis haar deuren opende. Dat was toen nog op de Oudeschans, in het centrum van Amsterdam. Willem, Misha en Hans zochten een plek om de Nederlandse jazz een podium te geven. En dat lukte: jazzgrootheden als Charles Mingus en Cecil Taylor speelden er. Tot 2005 bleef het Bimhuis aan de Oudeschans. Daarna verhuisde het naar de Piet Heinkade, waar het tot op de dag van vandaag een plek is voor baanbrekende musici van alle generaties en nieuwsgierige luisteraars.

2. Hans en Candy: een dynamisch duo

Dit optreden geeft een goede weerspiegeling van de dynamiek tussen Hans en zijn dochter, Candy, die in haar vaders voetsporen is getreden. Op haar 17e stond ze met haar band Funky Stuff al in het voorprogramma van Madonna in de Kuip. Jarenlang speelde ze samen met Prince, was ze onderdeel van zijn band en toerden ze samen de wereld over. Ze had een internationale hit met ‘Lily was here’ en haar debuutalbum ‘Saxuality’ werd in 1990 genomineerd voor een Grammy. Ze heeft met de groten der aarde gespeeld: Van Morrison, Prince, Maceo Parker, Mavis Staples en drummer Sheila E. Maar de rode draad in al deze samenwerkingen blijft die tussen Candy en haar vader Hans.

 

 

‘Oooh… saxofono!’

Candy en Hans speelden vroeger al vaker samen, bijvoorbeeld tijdens jamsessies in Amsterdam. Ook nodigden ze elkaar vaak uit voor gastoptredens. In 2002 namen ze samen een cd op met de toepasselijke titel ‘Dulfer Dulfer’. Deze plaat is uitgebracht in Europa, Amerika én Japan. Op het album biedt de tenorsax van Hans een goed tegenwicht aan de altsax van Candy. In Japan is Hans een levende legende. Door het succes van zijn albums ‘Big Boy’, ‘Dig!’ en ‘Skin Deep’ werd hij daar een wereldster. Het album ‘Papa’s Got A Brand New Sax’ is een live-registratie van een concert in Tokyo. Zijn tenorsax trekt in het land veel bekijks. Als hij weer eens naar Japan vliegt voor een concert, haalt hij het grote gevaarte graag uit zijn koffer: ‘oooh… saxofono!’, klinkt er dan.

Barstend van de energie, maar nooit ‘too much’

De muziek van zowel Candy als Hans is al decennia onderdeel van de Nederlandse jazzcanon en de twee treden nog steeds veelvuldig samen op. Dit optreden is één van hun best bekeken filmpjes op YouTube, en als je het ziet, snap je ook waarom. De energie knalt er vanaf, met name in de solo’s. Hoewel het een relatief druk nummer is, voelt het nooit ‘too much’ – een kunst die niet alle jazzmuzikanten even goed beheersen. 

3. Hazes, Brood, Akkerman & Dulfer

Dulfer staat hier op het podium met drie Nederlandse legendes: André Hazes, Herman Brood en Jan Akkerman. Wat het optreden extra bijzonder maakt, is dat ze de blues spelen – en goed ook! Met Brood op de piano, Dulfer op de tenorsax, Akkerman op gitaar en Hazes die zingt, vormen ze Ahoy om tot een blues-tempel. Het samenspel tussen de heren voelt zo natuurlijk, alsof ze dit ieder weekend in de kroeg doen. Ze bieden elkaar goed de ruimte voor solo’s. Ook rocker Jan Akkerman laat van zich horen. In 1973 werd hij uitgeroepen tot de beste gitarist van de wereld, en hoewel hij in dit nummer niet een heel prominente rol aanneemt, is hij wel één van de solide bases van deze gelegenheidssamenstelling.

 

 

Tachtig, maar nog lang niet uitgespeeld

Hans Dulfer heeft een indrukwekkende carrière achter de rug, maar hij is nog lang niet klaar. Hij heeft een nieuwe band met gerenommeerde muzikanten en vers repertoire, waar hij het land mee door toert. Deze Dulfer-80-band speelt in de Melkweg op het Dulfestival op zijn verjaardag, 28 mei, tot en met oktober, als hij zijn toernee afsluit in Utrecht. Ook speelt hij nog steeds met Dulfer Jazz en Dulfer Plays Blues.

Alle informatie over de toernee van Hans vind je in onze cultuuragenda.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:46 India Arie
can i walk with you india arie
16:41 Mark Ronson & Bruno Mars
uptown funk mark ronson & bruno mars
16:37 Buena Vista Social Club
candela buena vista social club
16:33 Bobby Caldwell
what you won't do for love bobby caldwell
16:23  TLC
waterfalls (origineel) tlc
16:19 New Cool Collective & Mark Reilly
we should be dancing new cool collective & mark reilly
16:15 Barry White
never never gonna give you up barry white
16:11 Lauryn Hill & Bob Marley
turn your lights down low lauryn hill & bob marley
16:07 Jarabe de Palo
bonito jarabe de palo
15:52 Caro Emerald
back it up (new mix) caro emerald