Sible Schöne

Iedere werkdag om 09.30 uur geven de columnisten van Sublime FM hun kijk op het wereldnieuws, economie, veiligheid of duurzame ontwikkelingen. Vanochtend was het de beurt aan Sible Schöne, programma directeur van het klimaatbureau HIER.

Bijna alle Nederlandse huizen zijn op dit moment aangesloten op het gasnet. Dat gaat veranderen. In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat onze energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Dat lijkt heel ver weg, maar het betekent dat we voor die tijd allemaal van het aardgas af moeten.

Aardgas heeft ons veel gebracht maar het is een fossiele brandstof en zorgt dus voor klimaatverandering. Voor een klimaatneutraal Nederland moeten we daarom over op nieuwe manieren van verwarmen, douchen en koken. Bovendien raakt het gas uit Groningen op en willen we er vanwege de aardbevingen veel minder van uit de grond halen.

Stoppen met aardgas is een mega-operatie. De komende jaren gaan we leren hoe je van gas afkomt. Alle wijken komen stap voor stap aan de beurt. U kunt op: hierverwarmt.nl lezen wat de mogelijkheden zijn, hoe de praktijk uit ziet en of er bij u in de buurt al iets gebeurt.

Een ding is daarbij duidelijk: alvast isoleren is altijd goed. En als u uw ketel vervangt, kijk dan of een (hybride) warmtepomp een optie is. Warmtepompen draaien op elektriciteit en die kan uit zon en wind komen. Zo loop je voorop bij het voorkomen van CO2-uitstoot.

Bericht achterlaten