Sint Maarten: het snoepfeest voor kinderen

Vandaag wordt er Sint Maarten gevierd in sommige delen van Nederland. Kinderen gaan met lampionnen langs de deuren om liedjes te zingen in de hoop snoep op te halen. Deze feestdag is niet voor iedereen even bekend. Wie was Sint Maarten?

Sint Maarten was een Hongaarse soldaat in het leger van de Romeinse keizer. Hij ging strijden in Frankrijk, waar hij een bedelaar zag die geen kleding aan had. Sint Maarten had geen geld bij zich, maar gaf de helft van zijn cape aan de bedelaar. Die avond droomde hij over Jezus die hem bedankte voor zijn daad. Sint Maarten liet zich vervolgens dopen, werd monnik en later bisschop. Sint Maarten preekte en gaf de mis in een kerk in Duinkerke. Op een morgen was Sint Maarten er niet. De bewoners van het dorpje gingen hem zoeken, en tijdens deze zoektocht riepen ze hem: “Sint Maarten! Sint Maarten!”. Na lang zoeken vonden ze hem, hij was verdwaald in de duinen.

Ondanks deze religieuze achtergrond, is de viering zelf dit niet. Het is vooral een feest voor kinderen dat op verschillende manieren gevierd kan worden. Van een lampionnen-tocht tot een vreugdevuur.

Heb jij weleens Sint Maarten gevierd?

 

Bericht achterlaten