Openbare schaaktafels door heel Nederland
19

Openbare schaaktafels door heel Nederland

Het is een aanleiding voor een praatje, een training voor het brein en gewoon een gezellig gezicht. Openbare schaaktafels zijn al in 16 Nederlandse gemeenten te vinden en vanaf zondag kan ook IJsselstein zich in het rijtje voegen.

Het is allemaal te danken aan Jesús Medina Molina, die er de afgelopen jaren voor zorgde dat er schaaktafels opdoken op pleinen en in parken in onder meer Tilburg, Doetinchem en op Schiermonnikoog.

Je zou verwachten dat hij zijn leven lang al fervent schaker is, maar dat ligt anders. Het is nog maar vijf jaar geleden dat de Utrechter zichzelf leerde schaken, vertelt hij in een telefoongesprek. ‘Mijn dochter zat toen op de basisschool en ze vond het heel moeilijk om te rekenen. Ik las veel over de positieve impact van schaken op de concentratie en op schoolprestaties.’

Met behulp van YouTube-filmpjes kreeg hij het spel eerst zelf onder de knie. Wat hij leerde gaf hij door aan zijn dochter.

Al snel realiseerde Medina Molina zich: hier kunnen veel méér mensen baat bij hebben. Tijdens een rondje hardlopen in het Utrechtse Máximapark kreeg hij het idee om daar een ‘schaakontmoetingsplek’ te creëren.

Lees ook: ‘Mano en Bela (13) bakken 100 cupcakes voor Amsterdamse daklozen

Praatje

Hij nam contact op met de gemeente Utrecht. ‘Die zeiden: “Leuk idee, maar ben je de enige die dat vindt?” Een terechte vraag’, lacht hij. Met een petitie bewees hij dat dit bepaald niet het geval was. ‘Die ging echt de hele wereld over‘, herinnert Medina Molina zich. Grote namen uit de schaakwereld zetten er hun handtekening onder, en ook uit de regio kwam veel steun.

De gemeente Utrecht ging overstag en plaatste drie schaaktafels in het Máximapark. Een chess court, noemt Medina Molina die opstelling graag – met een knipoog naar de Johan Cruijff court: een openbaar voetbalveldje voor de buurt. Doordat meerdere tafels bij elkaar staan, is het mogelijk om workshops of een simultaan te geven – een wedstrijd waarbij één (vaak heel goede) schaker speelt tegen meerdere tegenstanders tegelijk.

 

Toch is het Medina Molina er niet om te doen dat de hele buurt leert schaken op hoog niveau. Het gaat hem om de ontmoeting, de aanleiding voor een praatje. ‘In parken staan allerlei bankjes’, legt hij uit. ‘Maar als je op een bankje gaat zitten en er loopt iemand langs, dan zal diegene hoogstens ‘hallo’ zeggen’. Er ontstaat niet echt een gesprek. Op het moment dat mensen samen gaan schaken in een park, maken de mensen die langslopen altijd een praatje. Men roept altijd wel iets van: hé, wat leuk, schaken. Wie wint er?’.

Lees ook: ‘Utrechter tovert buurtfeest om in Pride mét burgemeester en dragqueens

Brein gebruiken

Een andere drijfveer voor de Utrechter is het positieve effect dat het spel heeft op het brein. ‘We hebben zo’n 280.000 mensen in Nederland die lijden aan een vorm van dementie, en de verwachting is dat dit de komende 25 jaar gaat verdubbelen. Dus alles wat we kunnen doen om mensen naar buiten te krijgen, anderen te laten ontmoeten en het brein te gebruiken op een leuke manier… dat is geweldig’.

Dat vinden ook neuropsycholoog Erik Scherder (onder meer bekend van DWDD) en Dick Swaab, neurobioloog en auteur van ‘Wij Zijn Ons Brein’. Beiden spraken zich positief uit over het project van Medina Molina.

Des te meer reden voor de Utrechter om zich te blijven inzetten voor nog meer schaaktafels op pleinen en in parken door het hele land. En dat lukt: er lopen veelbelovende gesprekken met verschillende gemeenten, zegt Medina Molina.

Buurtbewoners die zelf een schaaktafel in hun wijk willen, voorziet hij graag van advies.

Ook voor zijn dochter bleek leren schaken een goede zet, zegt Medina Molina. ‘Inmiddels wint ze gewoon van mij. Ik word helemaal van de mat gespeeld. Bovendien doen ze het erg goed op de middelbare school. Ik denk dat het schaken daar zeker aan heeft bijgedragen.’

Wil je een potje spelen in één van de gemeenten met een schaaktafel, neem dan je eigen stenen mee. In Naaldwijk kun je ook een setje ophalen bij omliggende horeca. 

Foto: Jesús Medina Molina.

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 9:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
01:49 Robbie Williams
swing supreme robbie williams
01:46 Anthony Hamilton
woo anthony hamilton
01:42 Bill Withers
harlem bill withers
01:39 Paolo Nutini
new shoes paolo nutini
01:36 Shirma Rouse
soul serenade shirma rouse
01:31 George Michael
roxanne george michael
01:28 Trammps
(the night the lights went out in) new york city trammps
01:23 Prince
i need a man prince
01:19 Bobby Womack
across 110th street bobby womack
01:15 Club Des Belugas
close your eyes club des belugas