Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Smaaklessen binnen de schoolmuren
17

Smaaklessen binnen de schoolmuren

Nieuws van de Vooruitgang: Smaaklessen reiken verder dan de schoolmuren!

Het is Soul & Food week bij Sublime. In het Nieuws van de Vooruitgang vertellen we je daarom extra veel verhalen over gezond, verantwoord en lekker eten. Daarover gesproken – hoe wéét je eigenlijk of iets gezond en verantwoord is. En hoe kom je erachter wat je precies lekker vindt.
Door Smaaklessen, bijvoorbeeld. Dat is een lesprogramma ontwikkeld door de Wageningen Universiteit en het Voedingscentrum. Basisschoolleerlingen door het hele land krijgen deze lessen – van groep 1 tot en met 8. Projectleider Annelou Vernooij vertelt hoe dat in z’n werk gaat:

Ze beginnen altijd met een les over smaak. Dan een les over gezondheid, een les over consumptievaardigheden. Dat is ook meer van etiketten lezen en waar worden dingen verkocht. Een les over de voedselproductie, dus meer de herkomst van het eten. En het eindigt dan altijd met een kookles.”

Zo leren kinderen leren op een gezonde manier met eten om te gaan. Op dit moment bereikt Smaaklessen zo’n 70 procent van alle basisscholen in Nederland. Bij sommige scholen gaat het om losse projecten, bij andere zijn Smaaklessen een jaarlijks terugkerend onderdeel van het lesprogramma. Het volgende doel van de organisatie: zorgen dat Smaaklessen structureel onderdeel worden van de normale schooldag, vertelt Annelou:

“Smaaklessen is ook heel leuk te combineren met vakken. Dus als je zo’n laatste kookles gaat doen met een recept kun je daar heel leuk rekenen aan koppelen. Er zit ook een deel begrijpend lezen in. Of als je het hebt over kruiden kun je daar weer een geschiedenisles aan koppelen. Dus juist op zo’n manier kun je het denk ik heel leuk echt verweven in je curriculum.”

Nu denk je misschien: het blijven toch de ouders die bepalen wat er op tafel komt? Dat klopt, zegt Vernooij – maar toch ziet ze dat het effect van de Smaaklessen verder reikt dan de schoolmuren. Zo vertelt ze over een leerling die het zo leuk vond om geblinddoekt fruit te proeven, dat hij de smaaklessen thuis nadeed met zijn kleine broertje. Een ander voorbeeld zijn kinderen die thuiskomen met hun zelfverbouwde groenten uit de moestuin. Daar zijn ze vaak zo trots op, dat geen ouder het kan weerstaan om daar een gezonde maaltijd van te maken.

meer informatie via: https://www.smaaklessen.nl/


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:45 Betty Wright
tonight is the night (album version) betty wright
16:42 Whispers
and the beat goes on whispers
16:37 Floaters
float on floaters
16:34 Bruno Mars
24k magic bruno mars
16:30 Otis Redding
i've got dreams to remember otis redding
16:22 Rose Royce
car wash rose royce
16:18 Average White Band
pick up the pieces average white band
16:14 Earth Wind & Fire
let's groove earth wind & fire
16:10 Etta James
i'd rather go blind etta james
16:07 Chaka Khan
i feel for you chaka khan