Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Vastgoedbelegger zet in op duurzame energie
19

Vastgoedbelegger zet in op duurzame energie

Ondernemer Sander van Zijl (43) gooide dit jaar het roer om en ging bij het duurzame WindShareFund aan de slag. “Ik zat aan de verkeerde kant van de tafel.”

Het is weer Doing Donderdag, een dag waarop we aandacht besteden aan mensen die een positief verschil maken. Die stoppen met praten, en gewoon iets gaan doen. Sander van Zijl valt zeker onder de categorie doeners. Hij werkte twintig jaar in vastgoedmanagement en fonds- en belegadvies. “Door mijn reizen naar Scandinavië en het lezen van boeken over duurzaam en modern bouwen en ondernemen, werd ik me steeds bewuster van de rol die vastgoed speelt in klimaatverandering. Ja, er werd al veel gedaan aan duurzaamheid, maar voornamelijk voor eigen gewin.”

Dat begon steeds meer te knagen aan de ondernemer. “Ik probeerde van binnenuit de sector te veranderen en meer in te zetten op duurzame fondsen, maar het was lastig om mensen mee te krijgen. Het ging me niet hard genoeg.”

Sander ervoer veel weerstand op CO2-reductie in de bouw. “Ik wil de economie ook door laten draaien, maar wel op nieuwe schone manieren. Maar mijn zienswijze werd beschouwd als vloeken in de kerk. Daardoor kreeg ik steeds sterker het gevoel dat ik aan de verkeerde kant van de tafel zat.”

40 uur per week een verschil maken

In 2019 maakt Sander de overstap naar WindShareFund als Head of Special Projects. “Je wilt een bijdrage leveren die verder gaat dan je afval scheiden. Nu kan ik 40 uur van mijn week een positief verschil maken.”

WindShareFund investeert in effectieve molens in Duitsland. Het geld hiervoor komt uit beleggingsfondsen waar deelnemers in investeren door obligaties te kopen. Op deze manier bieden ze beleggers financieel en ecologisch rendement. “Je kunt overal in beleggen, maar de meerderheid van de deelnemers die we spreken, stappen in vanwege het milieu. We willen het voor iedereen mogelijk maken om mee te doen en bij te dragen aan de transitie van fossiel naar duurzame energie. Het is moeilijk om vanuit jezelf impact te maken. Met een collectief creëer je slagkracht.”

Duitsland biedt zekerheid

Waarom Duitse windmolens en geen Nederlandse? “We willen mensen die instappen een stabiel product bieden. Dat kan in Duitsland. Ze zijn daar verder met de ontwikkeling van duurzame energie, omdat ze hier al langer op grotere schaal mee bezig zijn vanwege de Energiewende. De molens zijn er kwalitatief zeer hoogwaardig en staan op plekken die maximaal windrendement bieden. En nog belangrijker: de wetgeving is stabiel. Regelingen rondom energie-afname gelden daar voor een periode van 20 jaar, waardoor je investeerders voor een langere periode zekerheid kan bieden. Dat is heel fijn, want dit soort zaken hebben tijd nodig om impact te maken.”

Niet minder, maar meer energie

Sander is van mening dat we ons energiegebruik niet moeten reduceren, want daarmee verlies je economische slagkracht. “Wij zoeken naar manieren om energie op een duurzame manier te leveren. Momenteel komt nog 51 procent van onze energie van fossiele brandstoffen die we importeren. Deze energie willen we verduurzamen, onder meer met Duitse windenergie. Dat is geen knop die je aan of uit zet. We zitten in een transitie waarin we een verbinding maken tussen economie en ecologie.” Sander heeft inmiddels het gevoel dat hij weer aan de goede kant van de tafel zit, al blijft hij benadrukken dat daar geen perfecte weg in is. “We zijn bezig met een innovatief product, en dan krijg je ook kritiek. Dat houdt ons scherp. Het gaat bij ons niet om winnen. We willen simpelweg dat iedereen gebruik gaat maken van duurzame energie.”

Windsharefund is de maand november trotse partner van Doing Donderdag. 

Over Doing Donderdag

In onze samenleving staan we samen voor kleine en grote uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, toenemende ongelijkheid of eenzaamheid. Inspirerende doeners werken aan aansprekende initiatieven en laten daarmee zien dat vooruitgang mogelijk is en dat iedereen daar aan kan beginnen en/of bijdragen. Met Sublime Doing stellen wij deze mensen en hun initiatief aan jou voor.

Helden gezocht

Ben of ken jij iemand die zich inzet voor een betere wereld? Bijvoorbeeld iemand met een bijzonder initiatief of een mooi verhaal? Of wil je als bedrijf één van onze thema’s omarmen? Neem dan contact op met Arthur van de Graaf via arthur@sublime.nl. Wij bieden je graag een podium!


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
14:20 Edsilia Rombley & Numidia
soulmate edsilia rombley & numidia
14:16 Tito Puente
oye como va tito puente
14:13 Pharrell
frontin' pharrell
14:08 Shapeshifters
lola's theme (lola's lounge mix) shapeshifters
14:02 Prince
1999 (album) prince
13:51 Estelle & Kanye West
american boy estelle & kanye west
13:46 Justin Timberlake
senorita justin timberlake
13:43 Ntjam Rosie
courage (tu verras) ntjam rosie
13:39 Chic
le freak chic
13:35 Pete Philly
favorite song pete philly