Luister hier naar de Sublime Summertime Top 500!
Soul Top 3 van DJ Turne: “D’Angelo raakte me als een vrachtwagen”
6

Soul Top 3 van DJ Turne: “D’Angelo raakte me als een vrachtwagen”

Over twee weken begint de Soul Top 1000 op Sublime, de langste soullijst van Nederland! Gemaakt voor en door kenners, want jij bepaalt deze lijst. Als je nog inspiratie nodig hebt voor het stemmen, dan moet je zeker de favoriete tracks van DJ Turne checken.

Vanaf zijn vijftiende jaar staat Turne Flynn Edwards achter de draaitafels, en sinds februari dit jaar kun je ook op Sublime van zijn sets genieten. Iedere vrijdag zorgt hij voor een warm, funky begin van je weekend met The Sublime WeekendMix. Tijd om deze feel good DJ beter te leren kennen. “Ik heb inmiddels een lekkere workflow gevonden”, zegt Turne. “De reacties zijn tot nu toe eigenlijk alleen maar positief. Het is zo fijn om in deze tijd door te kunnen gaan met wat ik het liefst doe. Muziek is mijn leven, ik weet niet beter dan dit.”

Mijn vader leefde een onconventioneel rock & roll leven

Turne Flynn Edwards (1979) werd in Amsterdam geboren, nadat zijn Amerikaanse vader (Detroit) en Zuid-Afrikaanse moeder (Kaapstad) elkaar in onze hoofdstad ontmoetten en besloten te blijven. “Mijn moeder was kunstfotograaf, mijn vader, Jango Edwards, was cabaretier. Knettergek, op een goede manier. Door hem leerde ik het podium kennen. Ik ging de hele wereld over met hem. Hij was een grote inspiratie voor mij. Hij leefde een onconventioneel rock & roll leven” vertelt Turne.

Door de wortels van zijn vader in Detroit krijgt de DJ alles van Motown Records en later hiphop met de paplepel ingegoten. Als Turne als tiener zelf achter de draaitafels gaat staan, wil hij niet de zoveelste DJ worden die wat plaatjes draait. “Ik was direct geïnteresseerd in draaitechnieken. Ik bleek aanleg te hebben voor scratching, zo ontwikkelde ik al snel mijn eigen sound.” Die sound krijgt een following in de hiphopscene. Hij opent acts en deelt het podium met onder meer Snoop Dogg, LL Cool J, Black Eyed Peas, Slum Village, Obie Trice, Anthony Hamilton, Phat Kat, Redman Method Man en Jazzy Jeff. De laatste werd fan van Turne toen hij zijn mixtape Turne It Up hoorde, een ode aan hiphopartiest J Dilla.

Ik had meerdere baantjes om mijn vinyl te kunnen bekostigen

“Het was de tijd van vinyl. Alles wat je wilde draaien, moest je kopen. Ik had meerdere baantjes om dat te kunnen bekostigen. Ik stond bij een niche publiek bekend als een hele goede hiphop DJ. Dat was tof, maar het was ook my way or the high way. Inmiddels ben ik een completere DJ geworden die goed voelt wat het publiek wil. En dat ook wil geven.”

Die groei leverde Turne onder meer een finaleplek op het DJ World Championships Freestyle op in Taiwan in 2019. “Dat was een droom die uitkwam. Omdat Nederland zo klein is, moest ik via een wildcard proberen binnen te komen. Mijn filmpje werd gekozen uit 1700 inzendingen. Die hele ervaring was een droom die uitkwam! De hele dag ben je omringd door DJ’s die grandioos draaien.”

Door Covid 19 staan evenementen stil, maar Turne niet. “Ik wil blijven groeien. Zo werk ik momenteel aan mijn presentatievaardigheden. Wie weet wil ik ook gaan presenteren op radio. Al moet ik dan wel mijn platte Amsterdamse accent afleren”, lacht de DJ. En er ligt nog een uitdaging: zijn tien favoriete soulplaten terugbrengen naar een top drie.

1: Stevie Wonder, Knocks me off my feet

Dit is het nummer van mij en mijn vrouw. Negen jaar geleden begonnen we erop te dansen en daar zijn we nooit mee gestopt. Knocks Me Off My Feet is afkomstig van het album Songs in The Key of Life. Ik vind alles wat daarop staat baanbrekend goed. Dat geldt eigenlijk voor alles wat Stevie Wonder in de jaren zestig en zeventig maakte.

2: Al Green – I’m still in love with you

Ik vind Al Green de soulkoning der koningen. Dit nummer doet me denken aan de goede tijd met mijn ouders. Ze zijn al een tijd uit elkaar. Dus ja, er volgde ook een slechte tijd waar ik weer hele andere platen mee associeer. Het mooie van muziek is dat het zich verbindt aan momenten. Zo wordt je platencollectie een bibliotheek van levenservaringen en gevoelens. Bijna alles wat ik draai heeft betekenis.

3: D’Angelo – Cruisin’

In mijn tienerjaren was ik geobsedeerd door hiphop van onder meer A Tribe Called Quest en De La Soul. En toen kwam D’Angelo uit het niets met dat meesterwerk van een debuutalbum, Brown Sugar. Zijn muziek raakte me als een vrachtwagen. Brown Sugar was zo funky, soulful en authentiek, gemaakt door echte muzikanten, in tegenstelling tot de gesampelde hiphop waar ik naar luisterde. In de jaren negentig was er niemand die op dat niveau zelf kon spelen, zingen en produceren als D’Angelo. Hij was en is zo’n complete artiest.

De Soul Top 1000 is te beluisteren van 14 april tot en met 23 april hier op Sublime.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
01:07 Terence Trent D'Arby
wishing well terence trent d'arby
01:03 Jamie Cullum
anyway jamie cullum
00:59 D'Angelo
i found my smile again d'angelo
00:54 Kool & The Gang
be my lady kool & the gang
00:50 Lauryn Hill
everything is everything lauryn hill
00:46 Aaron Frazer
bad news aaron frazer
00:43 Barry White
never never gonna give you up barry white
00:40 Jon Batiste & Celeste
it's all right (from the movie 'soul') jon batiste & celeste
00:36 4 Hero
les fleur 4 hero
00:32 Leon Bridges
why don't you touch me leon bridges