Waarom de mot een imago-boost verdient
19

Waarom de mot een imago-boost verdient

Een Brits onderzoek wijst uit dat de mot een cruciale rol speelt bij het bestuiven van bloemen en gewassen. Het belangrijke werk dat bijen en hommels overdag doen, wordt ’s nachts overgenomen door de nachtvlinder.

Denk je aan de mot, dan is de kans groot dat je in de eerste plaats denkt aan een beestje dat gaten maakt in je kleren. Volgens Britse onderzoekers is dat een grote misvatting. Een nieuwe studie van University College London wijst uit dat de nachtvlinder een cruciale rol speelt bij de bestuiving van onze bloemen en gewassen. Oftewel: het werk dat bijen en hommels overdag doen, wordt ‘s nachts overgenomen door de mot.

De onderzoekers monitorden motten in een landbouwgebied in het Engelse Norfolk. Ze kwamen tot de conclusie dat maar liefst 45 procent van de nachtvlinders daar stuifmeel bij zich droeg, van wel 47 verschillende soorten planten. Een aantal van die planten wordt bijna nooit bezocht door bijen, hommels en zweefvliegen, en is dus in grote mate afhankelijk van de mot.

LEES OOK: Econoom Joost van Schie (33) gaat boeren voor een betere bodem

Net als de bij heeft de mot te lijden onder het gebruik van landbouwpesticiden; het aantal nachtvlinders is sinds de jaren ’70 flink afgenomen. Volgens de onderzoekers kan de mot dan ook geholpen worden door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen aan banden te leggen, en te zorgen voor een grotere diversiteit aan planten in het landschap.

Daarnaast hopen de wetenschappers dat het imago van de mot verandert. Hoewel het waar is dat de larven van bepaalde soorten motten zich graag tegoed doen aan stoffen als katoen, linnen en wol, geldt dit lang niet voor alle nachtvlinders. Daarnaast blijven de nachtelijke werkzaamheden van de mot letterlijk onderbelicht. Bijen en hommels zien we overdag van bloem naar bloem vliegen, maar omdat de nachtvlinder z’n werk in het donker doet, is niet zichtbaar hoe belangrijk dit beestje is voor de natuur.

LEES OOK: ‘Red de grutto, adopteer een stukje natte weide

Meer constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 9:30 en 18:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
08:55 George Benson
gonna love you more george benson
08:51 Jarabe de Palo
bonito jarabe de palo
08:47 Leela James
put it on me leela james
08:43 Aaron Neville
hercules aaron neville
08:40 Jack Johnson
banana pancakes jack johnson
08:36 Madeleine Peyroux
(getting some) fun out of life madeleine peyroux
08:32 Earth Wind & Fire
after the love has gone earth wind & fire
08:27 Detroit Spinners
i'll be around detroit spinners
08:22 Stephen Simmonds
tears never dry (edit) stephen simmonds
08:19 Stacey Kent
la venus du melo stacey kent