Studie: ‘Kweekvlees veel minder belastend voor milieu dan vlees van dieren’, en meer nieuws
1

Studie: ‘Kweekvlees veel minder belastend voor milieu dan vlees van dieren’, en meer nieuws

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 29 juni 2021. 

Studie: ‘Kweekvlees veel minder belastend voor milieu dan vlees van dieren’

Kweekvlees is veel minder belastend voor het milieu dan vlees van dieren. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau CE Delft, lezen we in Trouw.

De studie vergelijkt de verwachte milieu-impact van kweekvlees in 2030 met dierlijk vlees dat een relatief lage footprint heeft. De verschillen zijn alsnog groot: rundvlees uit een lab is tot 93 procent minder belastend voor het milieu, varkensvlees tot 53 procent. Dat komt doordat er voor kweekvlees veel minder land en water nodig is.

Volgens de onderzoekers maken deze cijfers de kweekvlees-business aantrekkelijk voor investeerders. En investeringen kunnen er weer voor zorgen dat kweekvlees straks betaalbaar wordt voor de consument.

Hoogste rechter VS houdt oordeel over toiletten voor transgender-leerling in stand

Vooruitgang voor transgender scholieren en studenten in de VS: de hoogste Amerikaanse rechter heeft een jonge man gelijk gegeven in een rechtszaak over toiletbezoek op zijn voormalige school.

Gavin Grimm ging tijdens zijn schooltijd in transitie, maar van de school mocht hij niet naar de jongenstoiletten. Er werd een aparte wc voor hem geregeld.

Grimm spande een rechtszaak aan tegen zijn school omdat hij dat besluit discriminerend vond, en een lagere rechter gaf hem gelijk. Nu, zes jaar later, houdt de hoogste rechter dat oordeel in stand.

Volgens de BBC is het een overwinning voor de LHBTI-gemeenschap in de VS, maar geldt de uitspraak niet als precedent voor rechters in alle staten van het land.

Vanaf 1 juli zijn consumenten verlost van ongewenste telefoontjes van bedrijven

Dat schrijft de Volkskrant. Komende donderdag verandert de Telecommunicatiewet. Door de nieuwe wijziging mag een bedrijf je niet meer bellen voor commerciële doeleinden, als je daar geen toestemming voor hebt gegeven.

Daar gaan veel mensen blij mee zijn, want de Autoriteit Consument & Markt ontving in het coronajaar ruim drie keer zoveel klachten over dit soort telefoontjes als daarvoor.

Vanaf donderdag mag je nog in drie gevallen gebeld worden door bedrijven:  als je daarmee hebt ingestemd, als je klant bent, of als je onlangs klant bent geweest.

Utrechtse duikers halen 5500 kilo afval uit de Noordzee

Duikers uit Utrecht hebben een grote schoonmaak gehouden – in de Noordzee om precies te zijn. Samen haalden ze zo’n 5500 kilo afval naar boven, dat schrijft RTV Utrecht.

Stichting Duik de Noordzee Schoon organiseert elk jaar zo’n actie in zee.De duikers zoeken vooral rondom scheepswrakken.
Daar bestuderen ze de biodiversiteit en tegelijk maken ze schoon.

De vangst bestond dit jaar vooral uit visnetten en stukjes lood van vissers. De duikers halen het afval met de hand los en sturen het dan met een ballon naar boven, naar het wateroppervlak.

De rolstoerschermster die een modellenbureau runt

De 21-jarige topsporter Elke van Achterberg is een van de beste rolstoelschermers ter wereld, en vorig jaar is ze ook een modellenbureau gestart. Het Parool schrijft erover.

Bij Visible Models werken mensen met een lichamelijke beperking. Zelf gebruikt Achterberg liever de term ‘lichamelijke uitdaging’. Tegen de krant zegt ze dat het vreemd is dat deze mensen weinig te zien zijn in tijdschriften, films en op de catwalk. Want één op de tien Nederlanders heeft een lichamelijke uitdaging.

Bij Visible Models werken inmiddels 14 modellen. Het bureau heeft al opdrachten gedaan voor grote merken als Adidas en H&M.

Vormen raven en wolven op de Veluwe een team?

Zes jonge raven op de Veluwe hebben een gps-zendertje gekregen. Met behulp daarvan wordt onderzocht of de vogels in het gebied samenwerken met wolven. Dat schrijft RTL Nieuws.

In de VS is daar al eens onderzoek naar gedaan. Daaruit bleek dat raven met hun vleugel een zwakke prooi aanwijzen voor de wolf, en er een bepaald geluid bij maken. Als de wolf van de prooi heeft gegeten laat ‘ie wat over voor de raaf.

Voor het eerst wordt nu ook in Nederland gekeken of en hoe de dieren hier samenwerken.

Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
12:53
(don't) hold me down pm warson
12:50
funkin' for jamaica tom browne
12:45
heartbreak warfare john mayer
12:42
theme from shaft isaac hayes
12:38
my heart lizz wright
12:35
if you let me stay terence trent d'arby
12:28
used to love u john legend
12:24
waiting on the sun nikki yanofsky
12:21
reach out i'll be there four tops
12:17
looking for moses mamas gun