Speel mee met de Sublime Top 1000 Quiz
Studie: ‘Vleestax effectiefst wanneer opbrengst naar duurzame boeren gaat’, en meer nieuws
0

Studie: ‘Vleestax effectiefst wanneer opbrengst naar duurzame boeren gaat’, en meer nieuws

Heb je het gemist of wil je het nog eens teruglezen: dit was het Nieuws van de Vooruitgang van dinsdag 20 juli 2021. 

Studie: ‘Vleestax effectiefst wanneer opbrengst naar duurzame boeren gaat’

Een belasting op vlees is het effectiefst als de opbrengst naar duurzame boeren gaat. Een dergelijk systeem kan de vleesconsumptie beperken, dierenwelzijn bevorderen, het inkomen van boeren verhogen en de veesector duurzamer maken. Dat blijkt uit een studie van de Wageningen Universiteit in opdracht van het ministerie van Landbouw, meldt de Volkskrant.

De onderzoekers wijzen er wel op dat het systeem ook nadelen heeft. Er moet worden bepaald welk type vlees duurzaam is, en dat leidt onvermijdelijk tot concessies. Want biologisch vlees is beter voor het dierenwelzijn, maar minder goed voor het klimaat.

Ziekenhuizen nemen maatregelen om achterstanden weg te werken

Ziekenhuizen gaan na de zomervakantie ook opereren in de avonden en weekenden om wachtlijsten weg te werken. Dat blijkt uit een rondgang van het AD.

Volgens cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit zijn er in de eerste 14 maanden van de coronacrisis 320.000 operaties minder geweest dan normaal. Veel ziekenhuizen gaan dus na de zomer aan de slag om die zorg in te halen, nadat het zorgpersoneel heeft kunnen uitrusten.

Naast het plannen van operaties in avonden en weekenden, wordt er gekeken naar een efficiëntere indeling van operaties. Door veel van hetzelfde soort ingrepen achter elkaar te plannen, hopen ziekenhuizen tijd te winnen.

Fries stel start kledingbank in hun schuur

In Friesland moesten kledingbanken in Drachten en Burgum onlangs hun deuren sluiten, en daardoor zaten sommige mensen omhoog. Een stel uit het plaatsje Ureterp nam het heft in eigen hand en zette een kledingbank op in hun schuur.

Al voor de officiële opening konden 35 gezinnen er terecht voor een nieuwe outfit. En dat maakt een verschil, zegt een bezoekster tegen Omroep Friesland: ‘Ik heb een grote maat, en daar is moeilijk aan te komen. Nu deze kledingbank er is, kan ik er weer leuk uitzien.’

Canadees biedt hulp aan vrouw die zijn hond stal

Een beloning voor iemand die je hond heeft gestolen – dat klinkt nogal vreemd. Toch gebeurde het in Canada, lezen we bij CNN.

De hond van een man uit Cranbrook werd vorige maand gestolen uit zijn tuin. Hij startte een zoektocht via sociale media, en zijn bericht werd ook gezien door de vrouw die de hond had gestolen. Ze was drugsverslaafd en wilde de hond voor 150 dollar verkopen, maar ze kreeg spijt en belde de eigenaar op.

Toen die zijn hond bij haar kwam ophalen, hoorde hij dat de vrouw dezelfde verslaving had waar hij vroeger zelf mee kampte. In plaats van aangifte te doen, bood hij aan om een afkickkliniek voor haar te betalen. Dat aanbod heeft ze aangenomen. De vrouw is nu moed aan het verzamelen om daadwerkelijk in behandeling te gaan.

Farmaceut krijgt als eerste in Europa hoge boete voor ‘medicijnkaping’

Een Italiaanse farmaceut die een bestaand medicijn opkocht en de prijs ervan 300 keer verhoogde, heeft een torenhoge boete gekregen. De farmaceut moet van de Autoriteit Consument en Markt miljoenen betalen vanwege zogeheten ‘medicijnkaping’. Het is voor het eerst dat een bedrijf in Europa daarvoor een sanctie krijgt opgelegd, zo schrijft de Volkskrant.

De advocaat van de stichting Farma ter Verantwoording noemt het een ‘heuglijke dag’. Hij verwacht dat de boete een precedent werking zal hebben.

Nieuwe meetmethode moet CO2-opname bosgebieden nauwkeuriger bepalen

Bomen nemen CO2 op terwijl ze groeien. Maar hoeveel precies, dat hangt af van de soort en de grootte van de boom. Het Amerikaanse technologiebedrijf IBM heeft nu een methode ontwikkeld om te berekenen hoeveel CO2 de bomen in een gebied daadwerkelijk opnemen. Dat schrijft Fast Company.

De methode werkt op basis van luchtfoto’s en Lidar, een lasersysteem waarmee je afstanden kunt bepalen. Op die manier kun je zien hoe hoog de boom is, de afmeting van de kruin en zelfs het aantal bladeren.

Veel bedrijven investeren in bossen om op die manier hun CO2-uitstoot te compenseren. De nieuwe methode moet helpen om dat soort praktijken accurater en betrouwbaarder te maken.

Meer positief en constructief nieuws? Iedere werkdag op de halve uren tussen 10:30 en 15:30 hoor je bij Sublime het Nieuws van de Vooruitgang.


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
16:04 Quincy Jones
ai no corrida quincy jones
15:51 Gotan Project
diferente gotan project
15:47 Santana & Rob Thomas
smooth santana & rob thomas
15:44 Alexander O'Neal & Cherrelle
never knew love like this alexander o'neal & cherrelle
15:41 Moods ft. Nic Hanson
sinner moods ft. nic hanson
15:37 Van Morrison
moondance van morrison
15:30 Paul Carrack
i need you paul carrack
15:26 Blu Cantrell
hit' m up style blu cantrell
15:22 Jarrod Lawson
how long jarrod lawson
15:19 Dionne Warwick
walk on by dionne warwick