Luister naar Smooth en maak kans op een… - Klik Hier
Sublime Music Special: Kerst met Trijntje
3

Sublime Music Special: Kerst met Trijntje

Sublime viert kerst met een heerlijke drieluik van een podcast. In iedere aflevering spreekt muziekkenner Jaap Brienen een uur lang met, respectievelijk, Trijntje Oosterhuis, Jamie Cullum en Michelle David over hun nieuwste kerstplaat. Hier kun je genieten van de eerste aflevering met Trijntje!

Een kerstalbum maken met een grote bigband. Het stond al lang op de bucketlist van Trijntje Oosterhuis, maar dit jaar kon het eindelijk worden afgevinkt. Uitgerekend in het jaar waarin corona alles in de war schopte, kreeg ze de kans dat album te maken: “We waren ook echt een beetje emotioneel tijdens de opnames, we hadden het zo gemist”, zo vertelt ze aan Jaap Brienen tijdens de eerste van drie Sublime Kerstspecials.

Het album heet Wonderful Christmastime, en staat vol met bekende kerstliedjes, voor het grootste deel klassiekers uit het American Songbook. “Bijna alle grote sterren waar ik fan van ben, van Stevie tot Aretha, hebben kerstplaten gemaakt. Winterliedjes, noem ik het altijd.”

Die liedjes heeft ze nu opgenomen, met achter haar het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. “Eén van de beste jazzbands die er bestaan”, zegt ze daarover. “Die gasten in deze band, dat zijn echt all-star, a-categorie muzikanten, op elke positie. Normaal zijn die mannen altijd op tour door de hele wereld, maar nu door corona natuurlijk niet. Dus zij hebben allemaal meegedaan.”

Een bigband als deze en dit soort kerstliedjes passen ontzettend goed bij elkaar. Daarom is Trijntje ook zo gek op deze liedjes: “De echte sophisticated jazz is moeilijk om onder het grote publiek te verspreiden. Terwijl iedereen die kerst-standards leuk vindt. Als je naar die kerstplaten van Sinatra luistert, dat is gewoon high profile jazz eigenlijk. Dat zijn de beste bigbands van de wereld, beter wordt het niet. En toch is het toegankelijk ineens, omdat iedereen die liedjes herkent.”

Ze nam het album op tijdens de hittegolf in augustus. “De mussen vielen van het dak. Om in de sfeer te komen hadden we de studio volgehangen met kerstversieringen”. Maar zo vroeg met kerst bezig zijn is Trijntje wel gewend. De afgelopen vijf jaar doet ze in de decemberperiode een kersttour, langs een aantal Nederlandse kerken. Daar zingt ze dan hetzelfde repertoire als op haar nieuwe album, maar dan in een heel kleine bezetting.

Dit jaar was het plan om op tournee gaan met The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, maar door de huidige coronamaatregelen kon dat niet doorgaan. Trijntje geeft nu, met volledig orkest, een eenmalig concert op 23 december in het Amsterdamse Concertgebouw, dat via een stream thuis te volgen is.

Wil je het hele gesprek met Trijntje en Jaap beluisteren? Luister komende zondag 6 december van 20.00 tot 21.00 uur naar Sublime, of beluister nu de podcast!


cta-banner

Download onze app zodat je overal kunt genieten van de beste muziek

Download de App
18:47 Rick James
glow rick james
18:44 Sergio Mendes
mas que nada sergio mendes
18:36 Rose Royce
still in love rose royce
18:32 George Michael
too funky george michael
18:24 Brenda Boykin
hard swing travellin' man brenda boykin
18:20 Tina Turner
what's love got to do with it tina turner
18:17 Leon Bridges
if it feels good (then it must be) leon bridges
18:13 Norah Jones
hurts to be alone norah jones
18:09 Temptations
treat her like a lady temptations
18:04 Aloe Blacc
i need a dollar aloe blacc