Sublime Talks: 60 jaar en vruchtbaar

Een kleine ingreep kan er voor zorgen dat de overgang bij vrouwen tot zo’n 20 jaar wordt uitgesteld. Dat lezen we vandaag in de Volkskrant.

Britse artsen in een privékliniek hebben deze operatie al bij 9 vrouwen uitgevoerd. Eigenlijk gaat het om dezelfde behandeling die ook vrouwen met kanker ondergaan. Daarbij wordt een klein stukje weefsel van de eierstok weggehaald en ingevroren tot de schadelijke behandelingen achter de rug zijn. Wanneer de vrouw genezen is van kanker, dan wordt het weefsel teruggeplaatst waardoor de hormoonproductie weer op gang komt en de vrouw weer kinderen kan krijgen.

Voortplantingshoogleraar Bart Fauser is terughoudend om deze methode te gebruiken om de overgang uit te stellen omdat het helemaal niet bekend is wat de ingreep op de lange termijn met het lichaam doet. De uitstel van deze overgang roept ook veel discussie op want hoewel het oprekken van de vruchtbaarheid niet de doelstelling is, is het door de operatie wel mogelijk dat vrouwen op hun 60ste nog kinderen kunnen krijgen. Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt. Is het wel zo’n goed idee om de overgang uit te stellen? Laat het weten in onze discussiegroep op Facebook.

2 reacties op “Sublime Talks: 60 jaar en vruchtbaar

 1. Carlijn

  Hi Jolanda, dank voor je berichtje. We zetten het door naar onze nieuwsredactie.
  Hartelijke groet, Carlijn – Sublime.

 2. Jolanda

  Wanneer leren mensen het eens af om slimmer te zijn dan de natuur.
  Wat is dat mensen denken dat de natuur niet perfect is.
  Stop met die onzin!!!!

Bericht achterlaten